снимка МСДСЗа съдействие в развитието на детското здравеопазване в България

...
снимка МСДСЗа съдействие в развитието на детското здравеопазване в България
Коментари Харесай

Апел до премиера за детски линейки отправиха с отворено писмо

снимка МСДС

За подпомагане в развиването на детското опазване на здравето в България и по-специално за съответни детски линейки  упорства в отворено писмо до премиера ръководителят на ИКВ на МСДС и член на НИС на Съюз на демократичните сили Дончо Златев, съобщи actualno.com .

В писмото си той апелира Бойко Борисов да прояви грижа за качеството на незабавната здравна помощ за най-малките и най-беззащитните и напомня, че се е обръщал към него с такава молба преди повече от година.

За година и половина стотици фамилии от цялата страна са подкрепили самодейността на МСДС, като са се присъединили в подписките по места или с дарения, отбелязва Златев.

" Искрено имам вяра и се надявам, че с Вашето подпомагане и увереност, заставайки на страната на децата и техните усмивки, ще обърнете внимание на молбата ми, която събира прахуляк в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването ", написа на премиера Златев.  

" В началото на м. Май 2019 година се обърнах към Вас с искане за закупуването на Детски коли за спешна помощ за всички регионални градове в страната. Тогава го направих не просто като политическа фигура, само че и като родител, като татко ", споделя с премиера Златев.

" Само преди дни и Вие споделихте фотография с Вашите внуци и написахте, че няма по-важно от техните усмивки за Вас ", напомня му Златев и показва вяра да бъде свестен: " Вярвам, че тъкмо поради всички деца на България би трябвало да се работи безкомпромисно в решаването на проблемите в детското опазване на здравето ".

Златев споделя в писмото си, че предходната година молбата му до премиера била преразпределена към Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите. " От МФ ми дадоха отговор, че биха подкрепили концепцията и обезпечили средства, в случай че Министерство на здравеопазването им ги изиска. За страдание обаче министър Ананиев не счете детското опазване на здравето за приоритет. В собствен отговор към мен той написа, че няма потребност от профилирани детски коли за спешна помощ, тъй като можело да се употребява наличната техника на Спешна помощ ", осведоми премиера Златев. " В този миг, споделя той - аз осъзнах, че министър Ананиев не е схванал въобще философията на това искане. За него това бяха просто едни цифри, а не късмет за хиляди деца в страната за бърза и съответна помощ при незабавен случай ".

В писмото си Златев показва вяра, че при съществуването на воля от страна на премиера и от страна на новото управление на Министерство на здравеопазването, казусът с детското опазване на здравето може да бъде решен.  Той отбелязва, че в последните месеци държавното управление отпусна средства за планове на две детски лечебни заведения в София и Пловдив, а Бургас кандидатства за средства от Европейската капиталова банка за градеж.

" Пиша тези редове като родител, който е обикалял с детето си измежду нощ от болница в болница, с цел да търси съответна лекарска помощ ", споделя още с премиера Златев.  " Не поисквам на никой да минава през сходни обстановки, тъй като страхът и безсилието в такива моменти са смазващи ", продължава той.

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година, което е към 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа, осведоми премиера Златев и моли: " Нека помогнем и на тези деца и техните фамилии, като се опитаме да осигурим по-добри условия ".

Стойността на сходен вид профилирана детска кола за спешна помощ е към 150 000 лева, показва Златев и прецизира, че колата за спешна помощ е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, инсталиран на профилирана самоносеща се носилка.

Ето още аругменти за нуждата от профилирани детски коли за спешна помощ, изложени в писмото:

Кувьозът има вграден мониторинг на кислородната централизация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока самостоятелност на апарата. В особено помещение на кувьоза е конфигурирана портативна кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предопределение, посредством който може или да се подава сбит О2 към транспортен респиратор или да се реализира кислородна терапия с пригодим поток посредством непосредствено администриране на О2 в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предопределена за педиатрични пациенти и е окомплектована с удобен санитарен матрак и защитни колани. За подкрепяне на операциите, носилките се фиксират върху механична основа, с опция за надзор на позицията в три направления. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и разрешава единствено за минута колата за спешна помощ да се модифицира от неонатална в педиатрична кола за спешна помощ, както и назад. С цел обезпечаване на опция за осъществяване на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, колата за спешна помощ е оборудвана и със актуален микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към здравното съоръжение са включени и други съществени животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и съоръжение, като дефибрилатор с плъгини за деца и бебета, пациентски екран, помощна носилка за ръчно превозване, мобилен стол за пациенти в седящо състояние, вакуумна апаратура, стационарна и мобилна кислородни системи.

" Нека дружно да се погрижим за децата на България, тъй като те са нашето през днешния ден и на следващия ден! ", упорства в писмото си до премиера Златев.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР