Снимка: moreto.netСградата на ъгъла на улиците Преслав“ и Панагюрище“, в

...
Снимка: moreto.netСградата на ъгъла на улиците Преслав“ и Панагюрище“, в
Коментари Харесай

Реставрират сградата на някогашния хотел „Париж“ във Варна

Снимка: moreto.net

Сградата на ъгъла на улиците „ Преслав “ и „ Панагюрище “, в която в миналото се е помещавал гранд хотел „ Париж “, ще бъде реставрирана. Инвестиционният план за строително-монтажни работи по зданието е координиран от Министерството на културата при започване на годината. Без да губи време вложителят е подхванал незабавни ограничения за реституция на постройката. Това сподели основният проектант Виктор Бузев, съобщава moreto.net

В момента текат подготвителните процедури по пускане на строителството.

„ Всичко би трябвало да стартира първо с почистване на компрометираната структура на постройката. След това да влязат специалистите от Историческия музей и да създадат подземните изследвания за археология и по-късно към този момент да започва самият план за реституция. Фасадата ще бъде непокътната в първичния тип. Има надстройка единствено с един етаж, който ще е в дълбочина и няма да се вижда от „ Преслав “. Изключително образован план. Щастлив съм, че действително започва работа по него. Сградата ще бъде със смесено предопределение. Ще има офиси и жилища. “, изясни основният проектант.

От години зданието тъне в съсипия и стои оградено със защитни пана и мрежи, които пазят преминаващите от падащи предмети.

Сградата на някогашния гранд хотел “Париж ” е проектирана през 1906 година от софийския проектант Геро Геров. Била е благосъстоятелност на Риза бей Халилов. Само няколко години след построяването й ютия, употребена от клиент, провокира пожар и вторият етаж изгаря. Година по-късно наследниците на Риза бей по план на арх. Дабков възвръщат хотела и го надстрояват с трети етаж.

В партера е открита гостилница и млекарница “Париж ” на Марко Караатанасов. През тридесетте години в постройката се е намирала най-луксозната сладкарница “Париж ” със притежател Димитър Маринов. След 1944 година постройката е национализирана и употребена от Втори милиционерски сектор.



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР