Снимка Moreto.netНапоследък има нова тенденция. Работодатели търсят кадри над 50

...
Снимка Moreto.netНапоследък има нова тенденция. Работодатели търсят кадри над 50
Коментари Харесай

Нова тенденция във Варна: Фирми търсят работници над 50 г. със знания и опит


Снимка Moreto.net

Напоследък има нова наклонност. Работодатели търсят фрагменти над 50 година с потвърдени познания, умения, опит и отговорност към специалността. Това заяви шефът на Регионалната работа по заетостта във Варна Божидар Михайлов, представен от " Черно море ". Една от аргументите е, че младежите, претенденти за избрани позиции, са станали по-малко.

Във Варна и региона най-търсени през м.г. са били фрагментите за туризма – готвачи, служащи в кухня, админи и други. Има апетит също за педагогичен фрагменти, лекари и медицински сестри. От началото на т.г. има и много оповестени вакантни бройки за строителни специалности – зидаро-мазачи, шпакловчици, за служащи в търговията и за учители, посочи Михайлов. Над 500 души работят по европейски стратегии, най-много по Оперативна програма „ Развитие на човешки запаси “. Става дума най-много за младежи без стаж по специалността.

3% е нивото на безработицата във Варна през м.г., за региона процентът е 4,7. Нивата се приближават до тези през 2008 година Причината за спада е в сериозния растеж на стопанската система, сподели шефът на РСЗ – Варна. Отчитаме също съществено търсене на работна ръка и свободен запас, който да предложим на работодателите, сподели още Михайлов.

През м.г. в региона е имало 18 000 безработни. Половината от тях са били задействани от чиновници на бюрата по труда за угаждане потребностите на компаниите и организациите. Обявените свободни места са били 12 500. 77% от тях са в действителната стопанска система.

Най-много измежду безработните във Варненска област са хората над 55 години и тези със приблизително обучение. Незаетите висшисти са едвам 20%. Повечето от хората с високо обучение търсят непрекъснато нови благоприятни условия за развиване, учат непознати езици и намират елементарно прехранване и в чужбина, изясни Божидар Михайлов.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР