Снимка МониторДесетките картини, които бяха открити при обиските на дома

...
Снимка МониторДесетките картини, които бяха открити при обиските на дома
Коментари Харесай

Картините на Божков вече са в национална галерия

Снимка " Монитор "

Десетките картини, които бяха открити при обиските на дома и офисите на обвинения предприемач Васил Божков, към този момент са в Националната изложба „ Квадрат 500 “, прочут като българския Лувър, оповестява Монитор.

Акцията по превозването им бе осъществена под засилена полицейска защита.

В постройката на " Квадрат 500 " е оборудвана специфична зала, която да побере картините и специалисти ще ги одобряват, опишат и изложат.

Мерките са засилени и участват и експерти, тъй че да не се позволява никакъв риск за творбите.

За преместването на картините заяви още предходната седмица културния министър Боил Банов.

Пред публицисти той изясни, че откакто дойдат в Министерството на културата картините и антиките на Божков ще бъдат съхранявани в депата на Националната художествена изложба.

" Там има уреди за контролиране и премерване на влагата, температурата, светлината и всичко, с цел да бъде съхранено културното завещание “, изясни тогава министърът.

Предстои на съкровището на Божков да бъде изработен разбор, който бе поръчан от прокуратурата на културното министерство.

Още предходната седмица стана ясно, че 2700 предмета от сбирката на хазартния необут не са регистрирани по надлежния ред.

Само за 212 предмета е спазена цялата процедура и точно те са пътували на изложения в страната и чужбина.

Останалите не са минали през разбор и категоризация.

Преди години Божков е подал заявление, че желае да се направи такава, само че самият развой не е приключен, защото самите предмети не са били предадени на районния исторически музей.

Причината се крие във обстоятелството, че в закона за културното завещание нямало краен период за това, нито пък краен период за привършване на целия развой по регистрация. Именно това в този момент ще нищи и работната група.

По време на инспекцията пък би трябвало да се разбере какъв е произходът на предметите, дали са изключителна полезност, каква е действителната им стойност и дали са същински.

Ако има подозрения за достоверността за някои от артефактите, то анализът евентуално също ще отнеме повече време от 2 месеца и евентуално ще се наложи да ги изпратят за разбор в европейски лаборатории.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума мо
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР