Снимка: Министерство на енергетиката на КипърНово газово напрежение расте край

...
Снимка: Министерство на енергетиката на КипърНово газово напрежение расте край
Коментари Харесай

Турция предупреждава Кипър заради газови проучвания

Снимка: Министерство на енергетиката на Кипър

Ново газово напрежение пораства край Кипър. Турция реагира яростно на решението на държавното управление на Кипър да открие нова процедура за предоставяне на лиценз за газови изследвания и насочи следващи закани към Никозия и интернационалните енергийни колоси, оповестява БНР.

В доста остро изказване турското външно министерство съобщи, че подхванатият от държавното управление на Кипър ход нарушава ползите на Турция и кипърските турци и че всяка проучвателна активност в региона може да се реализира единствено с позволение от Турция. Тя ще продължи да подхваща всички нужни ограничения, с цел да „ отбрани правата си ”, се споделя в декларацията, в това число като в къс интервал от време стартира личен сондаж в Средиземно море.

„ Нашата страна няма да разреши на никоя непозната страна, компания и транспортен съд да търсят въглеводороди без лиценз в нашата изключителна икономическа зона ”, предизвестява Анкара и приканва задграничните компании, заинтригувани от офертата на Кипър, да преразгледат позицията си.

С декларация излезе и така наречен " Външно министерство на кипърските турци ". То упрекна кипърските гърци, че за следващ път подценяват апелите за съдействие сред двете кипърски общности по въпроса за газовите изследвания в офшорната зона на острова.

Блок 7 се намира южно от острова, само че Турция претендира, че огромна част от него попада в нейния континентален шелф.

В сряда държавното управление на Кипър реши да стартира процедура за лицензиране за блока, като предложения фирмите, които към този момент работят в граничещите с него блокове, да аплайват. Това са интернационалните колоси – американската „ Ексън мобил “, френската „ Тотал “ и италианската „ Ени “. Те имат един месец да заявят интереса си.

Очаква се той да е огромен, тъй като покрай границата на блока е находището „ Калипсо ” в блок 6, което бе намерено през февруари от „ Ени “ и се счита за обещаващо, с огромни находища. Работата по него обаче бе спряна след провокациите на Турция с нейни военни кораби.

Днес президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще беседва със старши вицепрезидента на „ Ексън мобил “ Нийл Чапман. Срещата е част от постоянните контакти с компанията предвид на нейната активност в изключителната икономическа зона на Кипър. Очаква се американската компания да стартира първия си сондаж в блок 10 през ноември, а също по този начин да прояви интерес към новообявения за лиценз блок 7.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР