Снимка medika.bgКакто по критериите за епидемиите, така и по критериите

...
Снимка medika.bgКакто по критериите за епидемиите, така и по критериите
Коментари Харесай

Проф. Иво Петров: У нас още няма епидемия от COVID-19, може и да ни подмине

Снимка medika.bg

Както по критериите за епидемиите, по този начин и по критериите на другите европейски страни, случаите на инфектирани с ковид в България не са доста. Формално видяно, в нашата страна към момента нямаме зараза. Надявам се, че няма и да има. Тенденцията у нас несъмнено е удобна. Това сподели професор Иво Петров, народен съветник по кардиология, в изявление за „ Монитор “.

Според него е несъмнено, че подхванатите ограничения в изискванията на изключително състояние дават добър резултат.

„ Но има и друго – наподобява ние, българите, имаме към този момент построен групов имунитет. За това имаме доста образци през последните двадесет-тридесет години. В България нямаше зараза нито от СПИН, нито от ебола, нито от птичи, нито от свински грип. Всички тези инфекции, които се развиха епидемиологично в доста страни в света, у нас не провокираха зараза. Имаше единствено обособени случаи, които по никакъв метод даже не съумяха да доближат броя на тези от нормалния грип. Така наречените сезонни настинки бяха доста повече от останалите инфекции. Аз не съм вирусолог и епидемиолог, само че защото не малко инфекции оказват въздействие върху сърдечно-съдовата система, ми се постанова да познавам до известна степен и тази материя. Аз считам, че ние, българите, имаме сносно построен групов имунитет “ споделя проф. Иво Петров.

По думите му това най-вероятно се дължи на обстоятелството, че генетично сме доста разнородни. Освен това ние сме много по-затворена страна от останалите европейски страни. Част от Европейския съюз сме, само че не сме толкоз посещавани като Италия, Испания, Франция да вземем за пример.

„ Освен това прецизното съблюдаване на имунизационния календар за рисковите инфекции и по-специално за туберкулоза дава добър резултат. Дължи се на по този начин наречения бактериум на французите Калмет и Герен. Това са хората, основали микроб, подобен на този на туберкулозата, само че не провокира заболяване, а единствено основава имунитет. Всъщност подобен е и правилото на основаването на всички ваксини – в организма се вкарва сътрудник, който не провокира зараза, само че в това време подтиква нашия имунитет да създава антитела “, изяснява професорът.

По думите му създадената в България БЦЖ ваксина е една от най-хубавите в света и това го признават авторитетни задгранични експерти. Милиони човешки животи в целия свят са избавени с помощта на нея, в това число в Индия и Африка. Световната здравна организация също я признава за извънредно добра.

„ Ние сме един от най-големите производители и доставчици на противотуберкулозна ваксина с изключителни качества. Вече има доказателства, че БЦЖ имунизацията е освен превантивно средство против туберкулозата, само че и има и добър противотуморен резултат. Няколко интернационалните изследвания потвърдиха, че имунизирането с нея защищава от някои типове ракови болести. Вероятно заради прецизното съблюдаване на имунизационния календар в България тя защищава и от други инфекции.

„ Има медицински доказателства, съгласно които равнището на имунитета при имунизираните с БЦЖ е на по-високо равнище както по отношение на характерния резултат против туберкулозата, по този начин и по отношение на неспецифичния против всички останали причинители с друга конструкция от тази на тъканите, които тъкмо нашият имунитет познава като свои “, споделя Иво Петров.

По думите му може би това е една от аргументите - като се наложи картата на разпространяването на COVID-19 в Европа и тази на осъществените БЦЖ имунизации, да се види, че те съответстват като ръкавица. Страните, в които се е спазвал непоколебим имунизационен календар, както е в Източна Европа, инфектираните са доста по-малко. В Испания и Италия, да вземем за пример, въпросният календар не е наложителен, а е целесъобразен. Нещо повече, в Италия и Съединени американски щати даже не се предлага имунизирането против туберкулоза.

Интересно изключение е Португалия, чиито имунизационен календар е почти като този в Източна Европа и се ползва БЦЖ имунизацията. Независимо, че по нрав хората там си наподобяват с испанците, границите са отворени, обичаите и климатът са едни и същи, измежду португалците има доста по-малък брой инфектирани с COVID-19. В Испания тази ваксина е целесъобразна и действително там няма основан групов имунитет. Освен това освен броят на инфектираните, само че и броят на умрелите е десетки пъти по-малък в Португалия, изяснява професорът.

„ Физическата изолираност е главната причина за предотвратяване на българското население. България беше първата страна, която взе строги ограничения, и това се регистрира като позитивен миг. Хората не трябва да се тормозят. И китайски, и европейки имунолози оповестяват, че към 80% от инфектираните с COVID-19 нямат или имат доста леки признаци на болестта, което е въпрос на основан имунитет “, споделя професор Иво Петров. 

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР