Снимка: Mediapool Преди години премиерът Бойко Борисов констатира, че Ахмед

...
Снимка: Mediapool Преди години премиерът Бойко Борисов констатира, че Ахмед
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: Борисов няма доброволно да отслаби хватката върху медиите

Снимка: Mediapool

Преди години министър председателят Бойко Борисов установи, че Ахмед Доган пръв схванал, че който има надзор върху медиите и правосъдната власт, може да ръководи. Сега министър председателят поставя старания не да унищожи този модел, а да си подсигурява присъединяване в него.

Това споделя в изявление за Mediapool специалистът по европейско и българско медийно право и учител в Софийския университет проф. Нели Огнянова. Според нея публичните медии би трябвало да са самостоятелни от властта и единствено тогава може сполучливо да се реформира финансирането, другояче с обществен запас ще се крепи пропагандната машина.

" Идеята на стратегическите актове е да водят действието. У нас не се случва по този начин: постоянно по-важно значение имат конюнктурните фактори и самостоятелната воля ( " да седнем да се разберем " ). Спомнете си метода, по който се разви така наречен дигитален преход. И там имаше обмисляне, само че Съдът на Европейски Съюз показва неразбиране по какъв начин сякаш страната цели конкуренция на пазара, а посредством дискриминационни ограничения основава бариери пред достъпа – и мултиплексите се оказват под контрола на Цветан Василев. В още по-лошия случай тактиката е единствено театрален атрибут, средство за реализиране на напълно други цели. Когато Национална движение „Симеон Втори" пристигна на власт, спря лицензирането на радио и телевизионни оператори " до правене на тактика ". Създадената тактика беше изцяло безсмислена, само че за времето, през което регулаторът беше с вързани ръце, процъфтя нелицензираният бранш, който след това трудно беше узаконен.

През 2019 година беше оповестен план на тактика за просвета (2019 – 2029). Стратегията за медийния бранш би трябвало да е част от тактиката за просвета. Изразявала съм мнение – освен поради частта за медиите, която е много бегла, че този план би трябвало да се отдръпна. Сега Българска социалистическа партия предлага да се изготвя тактика за развиване на медийната среда, ГЕРБ отклонява предлагането, предлага и гласоподава да се изготви проект. Защо проект, какъв проект – от стенограмата не излиза наяве. Към това следва да се добави, че към този момент настоящи работни групи се занимават с разнообразни аспекти на медийното законодателство. Тези ходове би трябвало да се свържат в единна картина – което аз все още не мога да направя.

Правителството има методология за стратегическо обмисляне, съгласно която тактика, стратегия и проект са свързани по функционалност актове, като проектът е най-краткосрочен (година-две) и разказва дейностите за осъществяване на програмата. Не излиза наяве дали тази методология ще се ползва, само че по този начин или другояче министърът на културата благодари на депутатите: " дали ще изберете думата " тактика " или нещо друго [… ] това дава подтик на държавното управление в границите на тези три месеца да свърши своята оперативна работа, с цел да може, изключително в частта " Обществени медии ", да има по-ясна, безапелационна и дълготрайна среда за метода на финансиране. “ Това е обществената информация към този момент ", сподели тя.

Тя бе запитана дали е наивно да чакаме след срещата с " Репортери без граници " Борисов да поеме съответни задължения за действително възстановяване на медийната среда у нас, изключително след прочита на рекомендациите на Венецианската комисия за правосъдна промяна. Ето какво отговори: " Борисов е създател на констатацията по какъв начин може да се ръководи сполучливо: " Ахмед Доган пръв осъзна, че в случай че има надзор върху медиите и правосъдната власт, може да ръководи ". По мое мнение Борисов не взема ограничения да отстрани този модел – той взема ограничения да подсигурява присъединяване си в него. И във връзка с медиите, и във връзка с правосъдната власт. Не, не чакам непринудено намаляване на хватката ".

Според нея има какво да се трансформира в уредбата на публичните медии. " Но над всичко е независимостта им, тя подсигурява публичната функционалност. Само в случай че независимостта е налице, може сполучливо да се реформира финансирането. Иначе с обществен запас ще се крепи пропагандната машина. Независимият медиен регулатор е основан за да прекъсне отвесната връзка сред медиите и властта. Затова точно на регулатора е предоставено да образува управленията на публичните медии. Вместо да връща директния надзор, по-добре Народното събрание да подсигурява самостоятелен и експертен състав на регулатора. Необяснимият и незащитен с професионални съображения избор на членове на Съвет за електронни медии компрометира самата концепция за самостоятелен регулатор ", съобщи още Огнянова.

" Надявам се да не осъмнем с наказателноправни ограничения против рецензията, която политиците в последно време - и зад граница, и тук - назовават " подправени вести ", приключи тя. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР