снимка: Лопушански манастирСъвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те

...
снимка: Лопушански манастирСъвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те
Коментари Харесай

Дъновизмът е секта

снимка: Лопушански манастир

Съвремието ни изправя ежедневно пред разнообразни тествания. Те са толкоз доста и толкоз разнообразни, че от време на време става мъчно да преминем всяко от тях с мъдрост, примирение и религия. А точно те са най-големите съдружници на индивида против бедите, които ни връхлитат непрекъснато.

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

 

“А вие недейте се назовава учители тъй като един е вашият преподавател – Христос ” (Мат.23:8)

Един от настоящите проблеми на нашето съвремие през последните години е проникването в нашата страна на доста секти и разновидности на религиозни общности. Те афишират себе си за почитатели на Христос и интензивно проповядват от негово име, печелейки души за една свята идея, която те самите изопачават, трансформирайки я в осквернение. Проблемът със сектите през днешния ден е повече от настоящ, тъй като в нашето време на неустановеност и икономическа съсипия обществото ни търси своя корен в духовните полезности, които ни е оставило божието слово и неслучайно точно тук офанзивата против духовния живот на индивида е толкоз гневна и непримирима.
Днес ще се спрем върху дъновизма и неговите отклонения от православната вероизповед. На 11 юли 1864 година в с. Хатърджа (днес Николаевка) се ражда третото дете на духовник Константин Дъновски и презвитера Добра Георгиева, което те кръщават с името Петър. Началното си обучение той получава поредно в с. Хатърджа, гр. Нови Пазар, където татко му е на енорийско служение и в гр. Варна. През 1883 година продължава образованието си в новооткрития в гр. Свищов богословски отдел към Американското методическо учебно заведение, което приключва през 1887 година През лятото на идната година отпътува в Америка, където се записва студент в семинарията Дрю, гр. Медисън – Ню Джърси, а по-късно и в теологическия факултет на Бостънския университет. На 7 юли 1893 година получава диплом за приключено постоянно образование и незабавно се записва в Медицинския факултет на същия. През 1895 година Петър Дънов се завръща в България и стартира своята религиозна активност на нравствен просветник, като назовава себе си преподавател. В какво се състои неговото обучение?

 

Дъновизмът е окултно и теософско обучение, завършено и разпостарнявано от Петър Дънов. В него има комбинация от християнство, гностицизъм, окултизъм, мистицизъм, теософия, пантеизъм и други и най-много персонални ясновидски прозрения на Петър Дънов. Дъновизмът не е изцяло завършен като религиозно нравствена система. Самите почитатели на Дънов не рядко настояват, че не схващат своя преподавател. Учениците му са като хипнотизирани, със примирение, без размисъл одобряват всяка негова дума. В неразбираемото и нелогичното, в ненаучното и безмисленото те съзират тайнствената мощ, симптом на популярен разум, на божествена посветеност, недостъпна за тях. Те считат, че Дънов учи с персонален образец, направлява и разяснява в своите беседи по какъв начин да се усвои най-великото изкуство на рационалния живот, което носи сили, здраве, наслада, рационализиране на качествата, младост и висша хубост.

Дънов е провел противоцърковно сектантско общество. Заслепен от триумфите си, той намерено отрекъл Христа и Неговата Църква. Той изхожда съвсем постоянно от Библията и към нея се връща, само че постоянно придава друго наличие на библейските думи и истини. Например той приказва за Бога, за Христа, за Евангелието и библейското обучение за ангели, дяволи, положително и зло. Със своето обучение той желае да прикрие домогванията си да бъде фанатично уважаван вместо Иисус Христос. Учението на Дънов за Бога е нантеистично. Той отхвърля троичноста на Бога. Бог Отец, съгласно него е учението за божествената мъдрост, Бог Син – учението за божествената обич, Бог Дух Свети – учението за еволюцията на индивида.

Дънов твърди, че днешната черква е съградена върху сенките на Христовото обучение, че тя е Църквата на мъртвите. Той самоволно и противоцърковно вняся нови мисли и хрумвания в Христовото обучение, като отхвърля християнските тайнства и обреди. Не желае да знае, че Иисус Христос и апостолите са спазвали доста обреди: Те са правили поклони (Мат.28:9, Еф.3:14), вдигали са ръце за молитва (1 Тим.2:8), кадили са тамян (Фил.4:18), запалвали са светилници при свещенодействие (Деян.20:7-8), употребявали са свещени одежди при богослужения (2 Тим.4:13)

Той основава собствен фетиш: поклони, гимнастика, вървене по роса, посрещане на слънцето, поклони и други Един от методите, които той основава за хармонизиране и трансформиране на силите в човешкия организъм е танцът паневритмия, т.е. – повсеместен космически темп. В нея по неповторим метод са съчетани словото, музиката и придвижванията на упражненията. Изпълнителите на танца се движат по двойки в кръг, в центъра на който музикантите извършват мелодиите към всяко упражнение. Паневритмията се играе в интервала 22 март – 22 септември, измежду природата, в ранна заран, когато чистият въздух и светлината влизат свободно в човешкия организъм и го обновяват. Нейното осъществяване по време на летните лагери на Рила се провеждат от 1929 година и до в този момент. В многообразните основани от него форми има едно езическо обожествяване на слънцето и природата и недвусмислено поверие.

Дънов приема теософското обучение за прераждането. Дори, той е по-последователен от теософите: признава, че човек се преражда в животни, в растения и в минерали. “Дърветата – споделя той – имат свои прекарвания: те виждат, чуват и приказват. Всеки техен лист си има свои очи и мисли. Мислите на индивида, седнал под дървото, се отпечатват на листата му и прочие ”. Дъновизмът учи, че възкресението е непрекъснатият развой на рационализиране посредством прераждания. Поради това няма парадайс и пъкъл, няма постоянно самодоволство и безконечни страдания. Докато доближи до настоящето си положение, човечеството е минало през по-нисши раси и цивилизации. Според него в този момент се приготвят изискванията на тъй наречените VI раса. Това ще бъде едно човечество с доста по-развити духовни сили и качества. Шестата раса щяла да има ново, шесто осезание – ясновидството. Неговите прозрения за бъдещето са толкоз разнолики и по този начин спорни, че никой рационален човек не би могъл да се съгласи и да ги одобри, като едно ново осезание.

Дънов основава тъй наречените “Бяло брастство ”. Член на това приятелство може да стане всеки, който служи на положителното. Разпространението на дъновизма в предишното е вследствие на дълбоки обществени и стопански аргументи. Въпреки разпространяването у нас на дъновиска литература, тя не съумя да навлезе и да проработи в богословската просвета и научната активност. Дъновизмът си остана затворен в своя еклектичен емперизъм, основаващ се на безпочвено мислене и мечти, без действително покритие. След като разгледахме в резюме учението на Петър Дънов, дано всеки един от вас самичък да оцени по достолепие и си извади съответната поука.

Истинската избавителна религия може да бъде единствено една – онази, която донесе от небето и даде на всички хора на земята нашият Спасител, Господ Иисус Христос. И не е належащо да се поддаваме на другите религиозни формирования, с цел да можем да съхраним нашата характерност и принадлежност към българската просвета и към Православната Църква, която е запазила и съхранила народа ни през вековете. Нека да пазим като зениците на очите си най-драгоценното всебългарско владеене – православната религия! Да пазим единството, за което Христос с кървава пот се моли на Своя Отец. Нека останем вечно правилни и предани на едната Свята, Вселенска, Апостолска Църква, която съхранява Христовото обучение в неговата кристална непорочност и цялост!

 

Автор: отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР