снимка: Live.Varna.bgПърва копка на изграждането на рибарско пристанище в местността

...
снимка: Live.Varna.bgПърва копка на изграждането на рибарско пристанище в местността
Коментари Харесай

Започна изграждането на рибарско пристанище в Аспарухово

снимка: Live.Varna.bg

Първа копка на построяването на рибарско пристанище в местността Карантината в регион Аспарухово бе направена през днешния ден в наличието на кмета на Варна Иван Портних и Деница Николова, зам.-министър на Министерство на регионалното развитие. 

Проектът се финансира по „ Програма за морско дело и риболовство “ посредством Европейския фонд за морско дело и риболовство и е на обща стойност 13,7 млн. лева, от които към 8 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ, а 5,7 млн. лева - лично финансиране.

Проектът включва рационализация и реорганизация на съществуващото рибарско пристанище с създаване на хидротехнически уреди в акваторията, инфраструктура с нужните уреди.  Целта е обезпечаване на опция за дейно, регламентирано, несъмнено и хигиенично разтоварване, предпазване, първа продажба и спедиция на улова.

Реализацията на плана ще сътвори предпазена акватория за безвредно акостиране на риболовен лодки, стабилно развиване на риболовната активност на територията на общината, опазване на занаята риболовство и поминъка на риболовците, основаване на нови работни места.

„ Благодаря за поддръжката на министерствата на земеделието и на районното развиване. Вярвам, че този дълго чакан план ще способства още повече за развиване на регион Аспарухово “, сподели кметът. Той напомни вложенията, които Община Варна осъществя през последните 5 години в квартала: актуализирана улична инфраструктура – поправки на бул. „ Народни будители “, бул. „ Първи май “, ул. „ Мара Тасева “; безвредни охранителни канали, което стана допустимо с непосредствено финансиране от Брюксел - по фонд „ Солидарност “; приключен първи стадий от ремонта на Аспаруховия мост; ново спортно игрище в ОУ „ Христо Ботев “; нови спортни и детски площадки в зоната край канала; нов състезателен комплекс  с детска площадка в Галата.

„ Скоро бе признат Подробен устройствен план за Аспаруховия парк, който ще превърнем във втората Морска градина на Варна. Държа да разсея всевъзможни спекулации, че в парка ще се строи! Заложено е 1% застрояване – за санитарни пространства. Лъжа са изказванията, че в парка ще има кръчми и блокове. В самото решение ясно е казано, че това е парк - с алеи, с осветяване, с паркова мебел, пейки, беседки, зони за отдих, детски площадки, спортни площадки “, сподели кметът.  Той добави, че след построяването на зоната канал-море край кметството, следва тя да бъде разширена. Предвижда се създаване на музей навън край Аспаруховия вал и основаване на транспортна връзка по море с корабчета сред Аспарухово и Морска гара. „ Много редовно извършвам това, което бях поел като ангажимент към аспаруховци. Продължаваме работа и сега за превръщането на този регион в едно от най-уредените места във Варна “, сподели Иван Портних.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР