снимка Live.Varna.bgОбщина Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване

...
снимка Live.Varna.bgОбщина Варна сключи договор с Европейската банка за възстановяване
Коментари Харесай

Кметът на Варна изтегли заем за над 10 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие

снимка Live.Varna.bg

Община Варна подписа контракт с Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) за даване на заем за съфинансиране на плановете „ Естетизация и рационализация на градската среда във Варна “ и „ Интегриран градски превоз на Варна – втора фаза “, финансирани по Оперативна програма “Региони в напредък “, както и за плана „ Зона за платено улично паркиране и слагане на зарядни станции за електрически коли в гр. Варна ”. Документът бе написан от Иван Портних, кмет на община Варна, и Лариса Манастърли - шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за България.

Заемът, утвърден с решение на Общинския съвет, ще бъде с оптимален размер до 10 160 615 евро. Европейска банка за възстановяване и развитие ще обезпечи безплатно грантови средства за техническо съдействие в размер до 300 000 евро за създаване на проект за деяние за зелен град на Варна, който попада в рамката на зелените градове на Европейска банка за възстановяване и развитие. Финансирането ще бъде употребявано, за възстановяване устойчивостта на уличната инфраструктура по повод измененията в климата и предотвратяването на наводнения, посредством обособяване на канализационната система за дъждовни  и отпадъчни води.

Въвеждането на зони за платено улично паркиране и на общински електрически транспортни средства ще насърчи потреблението на екологично чист превоз и ще понижи нездравословните излъчвания във въздуха. Всички вложения ще имат позитивен екологичен резултат, в това число посредством използване на стандартите на Европейски Съюз за понижаване на замърсяването и излъчванията на парникови газове или възстановяване на успеваемостта на ресурсите.

Община Варна има дълготрайни партньорски връзки с Европейска банка за възстановяване и развитие и основана сполучлива взаимна процедура. През 2013 година банката отпусна заем за съфинансиране на плановете, „ Прилагане на ограничения за възстановяване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен “, „ Възстановяване водопроводимостта на охранителни канали на територията на кв. ”Аспарухово ”, гр. Варна ” и „ Интегриран градски превоз на Варна “, оповестиха от дирекция „ Финанси и бюджет “.

През 2018 българското посланичество на Европейска банка за възстановяване и развитие номинира взаимния план с Община Варна за охранителните канали в Аспарухово за Наградата за резистентност, която се организира годишно от трезора. Общо номинациите са 55, от които 32 са дефинитивно утвърдени от четирима световнопризнати специалисти в региона на стабилно развиване. резултатите ще бъдат оповестени по време на годишното заседание на Европейска банка за възстановяване и развитие, което ще се организира през месец май.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР