снимка Live.Varna.bgДокументацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално

...
снимка Live.Varna.bgДокументацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално
Коментари Харесай

Прокуратурата подхваща опасната сграда на НУ „Васил Левски“ във Варна, строителството не отговоря на истината

снимка Live.Varna.bg

Документацията от осъществено градивно проучване на постройката на Начално учебно заведение „ Васил Левски “ в регион „ Аспарухово “ е предадена от Община Варна на Районната прокуратура на 14.06.2018 година Това оповестяват от пресцентъра на локалната власт в морския град.

Обследването е осъществено от проектантско бюро „ Статком “ ЕООД.  От него излиза наяве, че констативният акт 15 на постройката „ не дава отговор на истината за осъществяването на градежа - осъществени са обилни промени в структурата, които не са отразени в констативния акт и това е допустима причина показаният акт 15 да бъде считан като документ с погрешно наличие “.

Сградата на НУ „ Васил Левски “ бе издигната на правилото на публично-частно партньорство (ПЧП), след подписване на контракт сред Община Варна и „ Стоянстрой “ ЕООД . Откриването на строителната площадка на новата постройка на НУ „ Васил Левски “ е било през май 2011 година, а на 09.12.2011 година е издадено позволение за прилагане на учебното заведение и въвеждане в употреба.

В края на 2017 година със заповед на кмета учениците бяха изведени от учебното заведение, заради голям брой подадени сигнали от шефа за съществени проблеми със постройката. Те бяха настанени в 3 здания, с обезпечена целодневна организация на образователния ден –  във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ”,  в ДГ № 46 „ Горска приказка ” и в ДГ № 45 „ Морски свят ”.  Община Варна предприе спомагателни ограничения за обезпечаване на първокласен образователен развой и комфорт за учениците в ДГ № 46 „ Горска приказка ” – инсталирани бяха  бойлер, 3 броя климатици, 5 бели дъски, ремонтирана бе така наречен разливочна. Осигурен бе рейс, извозващ децата от бариерата на „ Галатекс “ до входа на детската градина.  В във ВМГ „ Св. Николай Чудотворец ” и ДГ № 45 „ Морски свят ” не са осъществявани ремонтни действия.

Успоредно с това бяха осъществени инспекции и огледи на постройката. Изискана бе наличната документи по целия строителен развой, в това число всички елементи на техническия план. 

На база на събраната информация бе предоставено правене на градивно проучване, геодезическо замерване за определяне изменение в геометрията на постройката и актуализация на техническия паспорт от 2011 г.  Част от откритите съществени проблеми в структурата на постройката са: несъответствие/смяна на главния градивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено осъществяване на най-дълга носеща греда; понижена носеща дарба за отвесни натоварвания и несъответстваща на заложената в главния градивен план от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се усилва съвсем двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това способства за доста претоварване на отслабената стълбищна плоча; открити процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; погрешно осъществяване на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на структурата.

Планът за решение на казуса със постройката на учебното заведение продължава с разработване на план „ Основен ремонт и реорганизация на НЧ „ Васил Левски “. Предстои оценка на сходство на плана от профилирана надзорна компания, издаване на позволение за градеж, избор на реализатор на СМР според Закон за обществените поръчки и въвеждане на обекта в употреба.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР