снимка: Live.Varna.bgДнес, на 30.10.2020 главният режисьор на Варненска опера Кузман

...
снимка: Live.Varna.bgДнес, на 30.10.2020 главният режисьор на Варненска опера Кузман
Коментари Харесай

Почина главният режисьор на Варненска опера Кузман Попов

снимка: Live.Varna.bg

Днес, на 30.10.2020 основният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години. Само часове преди този момент той е умрял, това заяви шефът на операта Даниела Димова.

Ето какво прибавя още Димова с известието за тъжната новина:

„ Остави ни голямо креативно благосъстояние, незабравимо личностно наличие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е ярък пътят му към другите светове, вечно ще е в сърцата ни и в театъра!

Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на щерка си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в фамилията си. Изказвам най- дълбоките си съболезнования на брачната половинка му Руми и на Мариана!

Кузи, вечно си в сърцата ни! Мир на душата ти! “

Кузман Попов завършва Националната академия за театрално и кино изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов.

През 1971/72 год. специализира оперна постановка в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих.

След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера. 

В креативната биография на Кузман Попов попадат реализациите на 10 трагични и над 100 оперни творби, а също по този начин и забележителен брой музикални излъчвания в Българската национална телевизия. 

С негови постановки на оперите " Симоне Боканегра ", " Бал с маски ", " Тоска ", " Отело ", " Травиата ", " Макбет ", " Аида " и други, Варненската опера сполучливо е взела участие в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където неведнъж печели награди и в интернационалните музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и други
Кузман Попов е постановчик на операта " Травиата " особено за откриването на новия Оперен спектакъл в Кайро, където слага още " Трубадур " и " Бохеми ". 

През 1997 год. режисьорът гостува дружно с Пловдивска опера на сцената на Дойчеопер в Берлин с постановки на оперите " Княз Игор " и " Ернани ", а през 1998 год. в съдействие с известния сценограф Владимир Василиев слага " Кармен " на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е осъществил свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и др. 

Висока е оценката на българската и задгранична рецензия за креативните достижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство. 

За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е почетен двукратно с премия “Варна ”. Постановката му на “Едип цар ” във Варненската опера е оценена като най-хубавата оперна режисура за 1995 година. Номиниран е два пъти за “Кристална лира ”, а през 2002 година е награден със “Златна лира ” по отношение на юбилейната му 60-годишнина. През 2017  Кузман Попов беше удостоен с почетен знак на Варна с лента по случай неговия 75-годишен празник и 50 години креативна активност.

 

 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР