Снимка: Летище София Софийското летище се приближава с още една

...
Снимка: Летище София Софийското летище се приближава с още една
Коментари Харесай

Соф кънект ще бъде концесионер на летище София

Снимка: Летище София
Софийското летище се доближава с още една стъпка към концесионирането си, откакто в петък Върховният административен съд остави в действие решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 14 ноември 2019 година С него се удостоверява изборът от Министерството на превоза, осведомителните известия и технологии за концесионер на летище София, с което за реализатор е избран консорциум „ Соф кънект “, заяви Investor.bg.

Припомняме, че през ноември Комисия за защита на конкуренцията остави без почитание четирите тъжби по процедурата за концесия на летище София. Регулаторът организира съвещанието си, на което са участвали обжалващите претенденти, в четвъртък и още на идващия ден излезе с готово решение от 284 страници.

Делото пред Върховен административен съд (№ 14199/2019) беше формирано по касационни тъжби на трима от участниците в процедурата за избор на концесионер на софийското летище. Това са консорциум „ Витоша “; консорциум сред " Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз.ЕЙ и " ТАВ Хавалиманларъ холдинг " А.Ш. “, както и участникът " Фрапорт България ".

Съдът е приел, че Комисия за защита на конкуренцията е осъществила нужния надзор по правомерност и се е произнесла в границите на изследването, което е регламентирано в Закона за концесиите. Тричленният състав на Върховен административен съд е открил също, че вярно Комисия за защита на конкуренцията не е разкрила нарушавания при осъществяване на процедурата, а също и несъответствия сред офертата на спечелилия участник и документите за възлагане на концесията.

Върховните съдии одобряват, че Комисия за защита на конкуренцията е направила дължимата инспекция по законосъобразността на дейностите на министъра на превоза, осведомителните известия и технологии както в процедурата за допускането до присъединяване, по този начин и във връзка с сходството на избрания за концесионер консорциум с критериите за възлагане на концесията, посочени в техническата документи.

Решението на тричленния състав на Върховен административен съд като първа инстанция предстои на обжалване пред петчленен състав на съда.
 
Министерство на превоза избра през предишното лято за концесионер фонда Meridiam, който ще си партнира с Strabag в обединяването " СОФ Кънект " и има контракт за оператор на летище Мюнхен. Кандидатът даде най-ниска оферта за вложения и трета подред оферта за концесионно заплащане.

Офертата включва концесионно заплащане в размер на 24,5 млн. евро и финансови вложения от 608 млн. евро.

Консорциумът възнамерява построяването на трети терминал на летището до десетата година от периода на концесията и нов карго терминал на мястото на остарелия Терминал 1. На по-късен стадий е планувано и разширение на Терминал 3, в това число посредством вложение в хотел.

През декември от   " Соф кънект " обявиха, че чакат да подпишат концесионния контракт през второто тримесечие на тази година и не се тормозят, че продължаващите процедури по обжалване на избора ще доведат до промени.

„ Трябва да изчакаме приключването на процедурите по обжалване и да осъществим някои извъндоговорни отговорности, преди действително да получим концесията на летище София “, сподели пред Investor.bg Щефан Верман, представител на Meridiam.

Припомняме, че процедурата за търсене на концесионер започва при започване на юли 2018 година Според критериите на транспортното ведомство минимумът за концесионна такса беше 15 млн. евро, или 10% от оборота на всички действия. Всички претенденти подадоха по-високи предложения от заложения най-малко.  Концесията е за интервал от 35 години с алтернатива за удължение.

Настоящата процедура е втори опит за отдаване на концесия на летище " София " на концесия. Предишният опит беше спрян от служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев. Основната причина за това бяха занижените критерии и отбраната на националната сигурност.

Ето за какво при втората процедура консултанти на Министерството на превоза бяха Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. Това не докара до повече претенденти, само че се реализираха по-високи условия към бъдещия концесионер.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте за
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР