Снимка: Канал3Топлофикация е дружество 100% собственост на столичани, а се

...
Снимка: Канал3Топлофикация е дружество 100% собственост на столичани, а се
Коментари Харесай

Мая Манолова: Топлофикация третира гражданите като свои роби, а те са нейният собственик

Снимка: Канал3

" Топлофикация " е сдружение 100% благосъстоятелност на столичани, а се отнася към тях като към плебеи, които имат право единствено да заплащат цените, определяни от нея. Това сподели в " Денят онлайн " по Канал 3 Мая Манолова, омбудсман на Република България.

" Оказва се, че " Топлофикация " е отказвала да даде информация на жителите с изказванието, че Законът за даване на социална информация, не се отнасял за тях ", сподели Мая Манолова, която към този момент завоюва правосъдно дело против софийската " Топлофикация ".

" В реалност притежателят - жителите, не може да пита за нищо обслужващия си личен състав - " Топлофикация ", трансформирал се във феодал, които желае те да му заплащат цените, които " Топлофикация " дефинира. Вече съумях да осъдя " Топлофикация " и в случай че имаше действителен правосъден надзор над КЕВР, те щяха да се преценяват. 

Спорът сред мен и " Топлофикация " беше дали изпълнителният шеф би трябвало да ми дава информация за изплатени хонорари. А те споделят, че не са длъжни да дават информация. Пробивът е, че оттук насетне мога да ги запитвам за всичко: за ремонтите им, кои са компаниите за тях, какъв брой пъти се ремонтира една права и т. н. "

Мая Манолова през днешния ден поддържа жители, излезли на митинг пред КЕВР за готвеното от 1 януари ново повишаване на цената на водата.

" Повтаряла съм неведнъж и то с причини, че при всеки подобен спор, КЕВР взима страната на монополните сдружения. Те са на тяхна страна против ползите на жителите, ето това виждам от 2 година, откогато съм омбудсман ", установи тя.

" По-скоро за мен казусът е за какво актовете на регулатора действително са безконтролни. Хората в действителност са гневни, хората са ядосани, тъй като цената на водата се подвигна фрапантно, като изключително сериозен е казусът за дребните обитаеми места. Където инвестиция не е правена от десетилетия и няма да бъде направена.

 

В доста от тези села самата апаратура е правена с непринуден труд, водата идва от планината - няма инвестиция, няма разноски, а нарастването тази есен е повече от два пъти на някои места. Хората естествено са възмутени, още повече, че качеството не е положително, тук-там са на режим зиме и лете. Няма основателни аргументи цената да бъде увеличена ", безапелационен бе омбудсманът.

 

Тя разясни по какъв начин регулаторът постоянно застава на страната на дружествата-монополисти, защото актовете му не могат да бъдат обжалвани от жителите.

 

" КЕВР се събира с монополистите, вземат решение каква ще е цената на водата, а хората, които ще заплащат цената, не са позволени на разискването. За тях е непокътнато единствено едно право - да заплащат ", продължи Мая Манолова. 

 

Тя разкри, че в случай че за София нарастването на цената на водата е 18%, то тук-там в страната става дума за над 100%. 

 

" Гражданите на могат да апелират този акт, това може да го вършат единствено КЕВР и ВиК-дружествата, представете си единствено!

Пробвах през съда, в този момент ще се обърна към прокуратурата от идната седмица. Искам да бъдат тествани методиките за определянето на цената ", изясни желанията си Манолова.

Тя добави, че ще сезира Конституциония съд за текста, който не разрешава на жителите да апелират актовете на КЕВР.

" Не е обикновено жителят да има единствено едно-единствено право - да заплаща. Ако КЕВР трябваше да балансирна сред ползите на монополните сдружения и жителите, тогава обстановката щеше да е друга ", уверена е тя.

Каква е хубавата вест за работещите с неизплатени заплати, която Мая Манолова чака в Народно събрание другата седмица, вижте във видеото:

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР