Снимка: Канал 3В цял свят държавният музей е съкровищница, в

...
Снимка: Канал 3В цял свят държавният музей е съкровищница, в
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: Галерията е съкровищница, а не място за плюскане на кюфтета

Снимка: Канал 3

В целия свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява  изкуство, у нас се оказа място за плюскане! Това не мога да го приема, съобщи пред Епицентър.бг скулпторът Вежди Рашидов. Той реагира по този начин на " огромното плюскане " в Националната изложба - така наречен " пърформанс ", проведен от директорката на галерията Яра Бубнова в чест на художничката Ода Жон.

" В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра или в Третяковската изложба? ", избухна някогашният министър на културата. " Има други места, където могат да се ядат кюфтета - зали, заведения за хранене. Има месарски магазини, в които могат да се проведат страхотни пърформанси.

И какво прави принципалът на шефа на Националната художествена изложба? Плюскане върху царските паркети! Аз ремонтирах двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах международното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза? ", продължи Вежди Рашидов. " И каква е тази велика художничка, с цел да се прави всичко това в нейна чест? В кои среди е известна? Какво е направила за имиджа на България? "

Скандалът набира скорост към този момент трети ден, откакто в края на предходната седмица в Националната художествена изложба бяха опънати две дълги маси, върху които се бе изтегнала голяма фея от суджуци, филета и всевъзможни мезета, а главата ѝ бе направена от зелки и питки.



Този исполински ордьовър бе разгласен за пърформанс във връзка откриването на изложбата на Ода Жон – артистичен псевдоним на българската художничка Михаела Дановска, която прави кариера зад граница. 

Върху него се нахвърлиха културни дейци с вилици и ножове, някои от присъствалите даже се похвалиха за присъединяване си в кулинарната оргия с видеозаписи в обществените мрежи.

След гневната реакция във Facebook всички видеа бяха изтрити, само че фотосите са красноречиви за атмосферата в Националната изложба.   

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР