Снимка Канал 3Смущаващо скандална фраза произнесе по време на обсъждането

...
Снимка Канал 3Смущаващо скандална фраза произнесе по време на обсъждането
Коментари Харесай

Синдикалистка: Институциите се съобразиха с протестиращи лели, вуйни, стринки

Снимка Канал 3

Смущаващо скандална фраза произнесе по време на разискването на Закона за обществените услуги от Тристранката изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева. Тя назова протестиращите майки " лели, вуйни, стринки " в Гранитната зала на Министерския съвет в наличието на министъра на обществената политика и обществените сътрудници поради недобри текстове в Закона за персоналната помощ. Реакция не последва от никого.

Докато хвалеше напъните на общественото министерство за законите, свързани с настояванията на хората с увреждания, Гонева се върна на закона за персоналната помощ, с който не беше съгласна КНСБ, заяви Канал 3.

" За страдание, държавното управление и народните представители, не имам предвид вашата личност, господин министър, като началник на министерството, за жал се довериха не на личните си специалисти, не на професионалните им позиции, като имам поради институциите като такива, освен МТСП, а повече старания бяха положени да се съобразят с претенциите на част от протестиращи лели, вуйни, стринки и други заинтригувани среди. В това число беше изрично пренебрегнато определението за наличието на понятието персонална помощ на Европейската мрежа за самостоятелен живот ", заяви синдикалистката.

След изявлението й Канал 3 я попита още веднъж кого е визирала и тя посочи, че има поради протестиращите, освен майките, само че и всички останали, които се причислиха към тях. Иначе, Гонева регистрира, че КНСБ са удовлетворени, че в крайния вид на законопроекта са намерили място предложенията на синдиката.

Скандалните и бяха произнесени от председателката на надзора на Национален осигурителен институт по време Националният съвет за тристранно съдействие, на което бе признат със забележки направеният от МТСП законопроект за обществените услуги. Две от организациите се въздържаха - КТ " Подкрепа " и АИКБ. Против законопроекта бяха от Българската стопанска камара. Всички останали бяха " за " плана.

Право на обществени услуги към този момент ще имат всички хора, които се нуждаят от поддръжка, а освен уязвимите групи, посочи Бисер Петков. Той подчертава и на катографирането, съгласно което ще стане ясно във всяка община хората от какъв вид обществени услуги имат потребност.

Планира се достъпът до услугите да бъде омекотен, като за първи път се основава законов ред за асистентска поддръжка за пенсионери, които не могат да се обслужват. От сходна грижа ще се употребяват и хората с увреждания, в случай че обаче не са получавали такава по различен закон. Създава се Агенция за контрола на качеството на обществените услуги, която ще издава лицензи на доставчиците им.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР