Снимка: Канал 3Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов

...
Снимка: Канал 3Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов
Коментари Харесай

Осъдиха Лозан Панов

Снимка: Канал 3

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе наказан поради неподадената му имуществена декларация пред Сметната палата. Съдия Ангел Павлов от Софийския областен съд е удостоверил наложената му санкция в размер на 1000 лева, оповестява " Правен свят ".

Решението към момента не е оповестено на уеб страницата на съда, защото е в развой на изтриване на персоналните данни.

В началото на 2018 година ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков издаде наказателно разпореждане против Лозан Йорданов Панов за несъблюдение на законовото условие да заявява имущественото си положение за 2016 година, като крайният период за това е изминал на 30 април 2017 година В тази връзка на Панов бе наложено административно наказване, изразяващо се в санкция в размер на 1000 лева Постановлението неотложно бе обжалвано пред Софийския областен съд.

Преди да му бъде наложена санкцията от 1000 лева, Сметната палата, която се вля в Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), е пробвала неведнъж да изясни на Панов условието на Закона за гласност на имуществото на властимащите. От материалите по делото се схваща, че заради безучастие ръководителят на Върховен касационен съд е нарушил член 4, алинея 1, т. 2 по отношение на член 4, алинея 4 от ЗПИЛЗВДДД, за което носи административно-наказателна отговорност. Панов възрази пред Сметната палата, като се е позовал на измененията в Закона за правосъдната власт, с които от 2017 година магистратите към този момент се регистрират пред Инспектората към Висш съдебен съвет. За членовете на Висш съдебен съвет, какъвто по право се явява и Лозан Панов, обаче е траяло да важи условието за обявление на имуществото и пред Публичния указател на Сметната палата. Оказва се, че от всички членове на Висшия правосъден съвет, към 30 април предходната година, Панов е единственият, който не е спазил задължението да се регистрира по едно и също време пред ИВСС и пред Сметната палата. Той е отказал да направи това и откакто е бил съответно сезиран за пропуща от Сметната палата.

Този отвод на ръководителя на Върховен касационен съд да съблюдава закона докара и до инспекция на Националната организация за приходите (НАП), която откри несъответсвие сред действителните приходи и заявеното от страна на Панов за над 100 000 лева Вследствие на това от приходната организация са изпратили резултатите от проверката на КПКОНПИ, която по надлежния ред прикани ръководителя на Върховен касационен съд да даде пояснения за откритото противоречие. Той обаче се укри от антикорупционната комисия и изрично отхвърли да изясни устовения от Национална агенция за приходите недеклариран приход.

Очакванията са, че Лозан Панов ще нападна санкцията на Сметната палата и пред въззивната правосъдна инстанция.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР