Снимка: Канал 3Поредна схватка ПЕС-БСП се разигра на червения пленум.

...
Снимка: Канал 3Поредна схватка ПЕС-БСП се разигра на червения пленум.
Коментари Харесай

Станишев настоя БСП да се обърне срещу Орбан, Нинова се опъна

Снимка: Канал 3

Поредна битка ПЕС-БСП се разигра на аления пленум. Президентът на европейските социалисти Сергей Станишев настоял още веднъж Българска социалистическа партия да премисли поддръжката си за Унгария и Орбан във връзка решението на Еврокомисията да отнеме правото й на глас като еврочленка. Соцлидерката Корнелия Нинова отказала. Това научи Канал 3 от участници в съвещанието на Националния съвет на партията.

В изявлението си Станишев декларирал, че Българска социалистическа партия би трябвало да предифинира позицията си в поддръжка на Орбан, така държанието му е действителна опасност за демокрацията. Той дал за образец на националистки и профашистки настроения последната акция на почитатели на Орбан, които сложили пред централата на унгарските социалисти в Будапеща обесено плашило на ръководителя на соцделегацията в Европарламента.

Корнелия Нинова обаче опонирала, че Българска социалистическа партия не поддържа Орбан и всяка опасност за връщане на фашизма, само че е срещу наказателната акция, която се води против Унгария. Оказва се, че Европа е доста сензитивна по тематиката по отношение на Унгария, отбелязала соцлидерката, само че в това време не обърнала никакво внимание на писмото на Българска социалистическа партия против Ангел Джамбазки, който съобщи, че всички социалисти са за разстрел. Преди дни Нинова съобщи, че глобата против Унгария от страна на Брюксел е неточност и не скри, че е на друга позиция с президента на ПЕС по този въпрос.

Десантът на алените из страната не разгорил буйни пристрастености, каквито бяха първичните настройки, само че по тази причина пък промяната на основния редактор на " Дума " завихрила спор. По тематиката скочили евродепутатът Георги Пирински и журналистът, член на Народно събрание на партията - Велислава Дърева. Пирински обърнал внимание на пленума, че в редакцията на партийния вестник кипи напрежение, нарушава се уставът на Българска социалистическа партия, който гласи, че шефът на " Дума " се избира от Националния съвет. Докато Дърева атакувала непосредствено персонално новия основен редактор Йордан Мичев. Попитала на какво съображение се сменя Таня Джаджева и се слага той отпред на вестника. Дърева поискала още да има умишлен пленум, отдаден единствено на ориста на партийния орган.

В своя отбрана Корнелия Нинова обяснила, че не е нарушила устава на партията, а единствено е направила същото като предшествениците си Станишев и Миков. При Станишев и.д. основен редактор беше Юри Борисов, а при Миков още веднъж и.д. беше Таня Джаджева. Нинова разяснила, че по същия метод Йордан Мичев е назначен на краткотраен контракт за 6 месеца и в случай че бъде харесан след този изпитателен период,  ще бъде препоръчан за непрекъснато на Националния съвет.

На своето съвещание през днешния ден социалистите насрочиха конгрес на партията през януари, когато би трябвало да бъде утвърдена " Визия за България ". Форумът трябваше да се организира в средата на ноември, само че Зала 1 на НДК се оказала свободна единствено един ден в празничния месец, на 16 декември, а алените се нуждаят от два дни за провеждането на конгреса. Датата на форума ще бъде избрана на идващия пленум.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР