Снимка: Канал 3Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства

...
Снимка: Канал 3Получих пълна подкрепа държавата да отпусне нужните средства
Коментари Харесай

Държавата отпуска пари на Столична община, за да придобие къщата на Яворов

Снимка: Канал 3

Получих цялостна поддръжка страната да отпусне нужните средства на Столична община, с цел да придобие къщата на Пейо Яворов. Това сподели пред публицисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка със ориста на къщата на Пейо Яворов в столицата. Стана ясно, че съдия-изпълнител я е оповестил за обмен, написа Канал 3.бг.

" Споделих моята концепция с министър-председателя и с министъра на културата. Получих цялостна поддръжка страната да отпусне нужните средства. Сега съм упълномощила на юристите и финансистите да ревизират всички процедури, тъй че да бъде напълно законосъобразно и оптимално преференциално за страната и общината.

Идеята е общината да може да придобие тази знакова постройка за София със средства от страната. Самата постройка има потребност от сериозна реорганизация, тъй че ще има потребност и от спомагателни вложения. Към момента вършим всичко допустимо час по-скоро да почистим процедурните благоприятни условия и да можем да придобием тази постройка по закономерен метод “, изясни Фандъкова.

Според нея Столична община ще се оправи със периода за подаване на предложения за къщата, който изтича на 16 ноември. " Аз разгадавам до на следващия ден към този момент да имаме всички разновидности, да можем да ги обсъдим. Трябва да разгледаме и сметките “, разяснява столичният кмет.

" Къщата е предпазена. Тя е монумент на културата и никой нищо не може да прави там. За мен е значимо там да има музей и тя да стане място за среща на поети и разнообразни диспути. Ще направя всичко допустимо това да стане “, даде обещание Фандъкова.

На 11 октомври 2018 година на уеб страницата на Камарата на частните правосъдни реализатори бе оповестена информация, че къщата-музей на поета и бунтовник Пейо Яворов се продава от частен правосъден реализатор.

Имотът, намиращ се на бул. " Раковски " № 136, е оценен на 1 628 758 лв.. Търгът би трябвало да завърши на 16 ноември 2018 година В тази къща от ноември 1912 година до трагичната нощ на 30 ноември 1913 година живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова.

От 1963 година къщата действа като музей, съхраняващ скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, персоналната библиотека на поета, първите му издания с подписи, оръжейната му сбирка. Лични движимости на Пейо Яворов, Мина Тодорова, Лора Каравелова, живописни платна, графични листове и творби на пластичното изкуство от бележити български създатели. 

Йорданка Фандъкова разяснява и обстановката с делото за собствеността на парк " Врана “. Дали ще бъде държавна или общинска благосъстоятелност, той ще си остане обществена благосъстоятелност при всички решения на съда, сподели Фандъкова и добави, че Столичната община ще изиска от страната паркът да бъде трансфериран на Общината за ръководство, каквато е обстановката с Борисовата градина, с цел да могат да продължат да се грижат за него.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР