Снимка: Канал 3При чувствителни превишения на нивата на мръсния въздух,

...
Снимка: Канал 3При чувствителни превишения на нивата на мръсния въздух,
Коментари Харесай

Фандъкова: Може и в София да има безплатен градски транспорт при мръсен въздух

Снимка: " Канал 3 "

При чувствителни превишения на равнищата на мръсния въздух, каквито има в Скопие, можем и ние да пускаме безвъзмезден градски превоз, съобщи софийският кмет Йорданка Фандъкова, представена от " Канал 3 ". 

За да понижи замърсяването на въздуха и защищити жителите си управата на македонската столица Скопие вкара безвъзмезден градски превоз. Мярката бе оповестена на 8-ми януари и влезе в действие неотложно. Тя важи както за публичния градски превоз, по този начин и за частния, а безплатното пътешестване ще коства на общината 7 милиона денара на ден (около 114 000 евро).

Йорданка Фандъкова призна, че сега всеки ден в столицата се регистрира двойно превишение на фини прахови частици във въздуха. " Това, несъмнено, се дължи значително и на климатичните условия, само че и на отопляването на твърдо битово гориво ", разяснява Фандъкова сериозните равнища на замърсен въздух от последните дни.

В тази връзка кметът изрази вяра Столичният общински съвет по-скоро да прегледа препоръчаните краткосрочни ограничения, които биха разрешили битка с превишение на фини прахови частици.

" Това, което се предлага, е да бъде пуснат така наречен " зелен билет ”, който ще разреши на столичани да се възползват от по-евтин градски превоз. А при чувствителни превишения, каквито има в Скопие, да можем и ние да пускаме безвъзмезден превоз. Това са ограниченията, които са заложени. Имам уверението и се надявам, че идващия вторник ще бъдат прегледани в Комисията по екология на Общинския съвет ”, сподели Фандъкова.

Предложението е, когато има заплаха от замърсен въздух в София, общината да ползва следните ограничения:

- билет за градския превоз на цена от 1 лев;

- двойно по-скъпа синя зона за паркиране;

- възбрана за придвижване на коли в центъра.

" Столичният инспекторат продължава акцията за събиране на остарели автомобилни гуми във всички региони на града, с цел да може да се борим с аргументите, а не с следствията. Правят се инспекции от страна на полицията и Столичен инспекторат ", сподели още Фандъкова по отношение на изгарянето на гуми, най-вече в кварталите с най-вече ромско население.

Според Йорданка Фандъкова най-важно е да се спрат некачествените горива на пазара. " По наше гледище Министерство на околната среда и водите създава и имаме уверението, че към този момент са подготвени със стандартите на горива, тъй че на пазара да не се пускат горива с нараснало наличие на пепел, на сяра и така нататък ", съобщи още Йорданка Фандъкова.

" Защото виждаме, че най-голямото замърсяване беше на 1-ви януари, когато трафик и придвижване в София съвсем нямаше ", посочи кметът.

Опасно замърсен въздух регистрират системите в цялата страна от началото на година, като най-сериозно е ситуацията в столицата.

Европейският показател за качество на въздуха демонстрира високо замърсяване в София, Плевен и Русе. Също със мощно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

Системата на Изпълнителната организация по околна среда регистрира замърсяване в пъти над нормите на всички места, където са ситуирани станции. Според Изпълнителна агенция по околна среда причина за превишенията на средноденонощната норма за ФПЧ10 е всеобщо потребление на твърдо гориво в битовия, публичния бранш и излъчвания от автомобилния превоз, съчетано с неподходящи метеорологични условия.

Най-високите равнища на замърсяване са измерени за 7-ми януари – още веднъж в София и в Пловдив. В уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда няма актуализирана информация за вчерашния ден. Станция „ Хиподрума ” в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „ Павлово ” и „ Надежда ” - превишаване от съвсем 4 пъти над праговите стойности.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР