Снимка: Иво Иванов, ФБЖурналистът и писател Иво Иванов направи интересен

...
Снимка: Иво Иванов, ФБЖурналистът и писател Иво Иванов направи интересен
Коментари Харесай

Журналистът Иво Иванов: В момента САЩ са един склад за барут

Снимка: Иво Иванов, ФБ

Журналистът и публицист Иво Иванов направи забавен коментар за успеха на Джо Байдън, оспорването на триумфа му от страна на Доналд Тръмп и обстановката сега в Съединени американски щати.

9 ноември е Международният ден за битка с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията.

Иво Иванов, който над 30 години живее в Съединени американски щати, споделя за деянията на расизъм на фона на убийството на Джордж Флойд в Америка  преди няколко месеца, както и за реакциите на американците след резултатите от президентските избори. Пред БНР Иво Иванов разяснява настроенията на разделяне в Съединени американски щати още от лятото - след бурните митинги против деянията на расизъм, написа topnovini.bg.

Победата на Байдън

" Джо Байдън е напът да завоюва 306 електорални вота, което ненапълно е игра на крамата/съдбата  – тъкмо с толкоз Тръмп победи Хилари Клинтън преди 4 години ", сподели Иво Иванов и обясни ролята на електорите (538 души), така наречен " електориален лицей ", за демократичния избор на президент. Той не има вяра самата Републиканска партия да разреши това. " В този миг Съединени американски щати са един склад за барут и е задоволителна една-единствена съчка...  Затова нямам доверие това да се случи. По-реално е Тръмп да активизира своя законен екип от адвокати и да се опита в основни щати да провокира резултатите от изборите, което, съгласно мен, е обречено на крах ", счита Иванов.

Рекордна изборна интензивност

" Ентусиазмът не се дължи на харизмата на Джо Байдън . Ентусиазмът се дължи на антитръмпистките настроения. Хората излязоха на улиците. Тук съм от 30 години, участвал съм на 8 президентски избори, само че нито един път не съм виждал сходно нещо – хората в цяла Америка да излязат по улиците и да честват 12-14-16 часа... Това не се дължи на Байдън – дължи се на обстоятелството, че хората желаеха да видят Тръмп да напуща Белия дом. На процедура вотът е негативен “, разяснява журналистът.
След еуфорията
" Трябва да погледнем в огледалото и да си дадем сметка, че  американците са изцяло разграничени . Байдън през вчерашния ден сподели тъкмо нужните думи, че е време Съединени американски щати да имат президент на всички американци, а освен на половината от тях ", уточни Иванов.

Протести и експанзия след гибелта на Джордж Флойд

" Напрежението тук е осезаемо. 320 млн. американци живеят тук, а има 340 млн. оръжия в частни ръце... Всичко е бездна сред левите и десните – няма нищо в центъра. Това, което правеше Америка толкоз вълшебна и толкоз напреднала, беше концепцията, че хора от разнообразни вероизповедания, раси, култури, разбирания и убеждения, могат да живеят в хармонично общуване.  Днес всичко е боядисано в синьо или в алено, изчезнаха оттенъците ", изясни той.

Америка е в положение на Студена революция “, заключи Иво Иванов и даде детайлности за враждуващи лагери на крайнолеви и крайнодесни паравоенни групировки. " Разделението на хората е по партийна принадлежност, само че има и расови оттенъци. То през днешния ден е стимулирано не толкоз от количеството на меланин в кожата – има доста фактори и ползи зад тази внушителна фрагментация на американското общество. Може би най-значителният фактор е голямата бездна, която се образува там, където в миналото е имало междинна класа ", изясни Иванов. Той направи паралел с Френската гражданска война от XVIII век.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР