Снимка: InewsГоривото за АЕЦ Козлодуй няма да променя цената си

...
Снимка: InewsГоривото за АЕЦ Козлодуй няма да променя цената си
Коментари Харесай

Горивото за АЕЦ „Козлодуй“ няма да поскъпва поне до 2020 г.

Снимка: Inews

Горивото за АЕЦ " Козлодуй " няма да трансформира цената си най-малко в границите на 3 години. Това е записано в последния контракт, подписан сред съветския производител и снабдител ТВЕЛ и българската нуклеарна централа, подписан през декември м.г., написа Inews.

Той касае интервала 2018-2020 година и цената в него е закрепена. Това разгласи Олег Григориев, старши вицепрезидент по търговия и интернационален бизнес на ТВЕЛ по време на интернационалната конференция " Атомекспо 2018 ". Той не загатна каква тъкмо е тази цена и дали има смяна по отношение на предходния контракт, само че означи, че българската страна е била удовлетворена от записаната в контракта.

По отношение на работата на българските нуклеарни блокове с новото усъвършенствано гориво ТВСА-12, Григориев означи, че първата горивна акция на 6-и блок с новото гориво е минала без никакви отклонения от предстоящите параметри и резултати, блокът е работил идеално с ТВСА-12 цяла година и половина. Той добави и че сега на площадка " Козлодук " има доставени нови касети както от употребяваните в последните години ТВСА, по този начин и от сполучливо изпробваните в този момент ТВСА-12. Така че какви ще бъдат зареждани в двата блока на централата в бъдеще взема решение операторът й, т.е. АЕЦ " Козлодуй ".

Григориев похвали българската централа за свършената работа, довела до историческо за нея събитие през 2018 година - 6-и блока на Първа атомна към този момент работи на 104% след модернизацията, направена от българския екип. " Това абсолютно е заслуга на " тима " на АЕЦ " Козлодуй ", отпред с господин Иван Андреев и господин Жаклен Коен (съответно изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на централата – бел. ред.) ", сподели Григориев.

Реално спреният на 21 април т.г. за планов ремонт и презареждане също е квалифициран за увеличение на мощността до 104%, само че към момента не е зареждан с новите касети ТВСА-12.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР