снимка: ГугълГугъл отбеляза настъпването на есента. На 22 септември в 16,31

снимка: ГугълГугъл отбеляза настъпването на есента. На 22 септември в 16,31 ...

Гугъл отбеляза настъпването на есента.снимка: Гугъл

"Гугъл" отбеляза настъпването на есента. На 22 септември в 16,31 ч. започва астрономическата есен за Северното полукълбо.

Равноденствието е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от годината, когато пътят на Слънцето по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор.

При астрономическото равноденствие денят и нощта са само приблизително равни по продължителност, като денят винаги е малко по-дълъг, в зависимост от географската ширина. Това се дължи на ъгловия диаметър на Слънцето и пречупването на неговата светлина от атмосферата.

Всяка календарна година на Земята има 2 равноденствия - пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември. След есенното равноденствие денят започва постепенно да намалява. Това продължава до 22 декември, когато настъпват най-дългата нощ.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

 

news.bg

Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в -  .

Прочети тук -

Източник: petel.bg