Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookРуски безпилотни летателни апарати днес нанесоха удари

...
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/FacebookРуски безпилотни летателни апарати днес нанесоха удари
Коментари Харесай

Русия продължава атаките по критична инфраструктура в Киев

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook
Руски безпилотни летателни апарати през днешния ден нанесоха удари по инфраструктурата в украинската столица и покрайнините ѝ. Те повредиха енергийни уреди и предизвикаха някои спирания на електрозахранването, оповестиха публични лица. Русия удължи бомбардировките си до втория ден на 2023 година

Украинските сили смъкнаха 45 ирански безпилотни летателни апарата „ Шахед “, изстреляни от Русия през първата нощ на годината, съобщи президентът Володимир Зеленски в неделя, съобщи „ Ройтерс “. Зеленски похвали украинците, че са показали признателност към войските и един към различен.

„ Безпилотните самолети, ракетите и всичко останало няма да им помогне “, сподели той по адрес на руснаците. „ Защото ние сме единни. Те са обединени единствено от страха “.

В суровата си новогодишна тирада обаче съветският президент Владимир Путин даде знак, че няма да отстъпи от нападението си против Украйна, отбелязва организацията.

До 3 ч. сутринта системите за противовъздушна защита на Украйна са унищожили 20 въздушни обекта над Киев, оповестиха от военната ѝ администрация.

„ В района и в столицата е шумно: нощни офанзиви с дронове “, съобщи губернаторът на Киев Олексий Кулеба.

„ Руснаците изстреляха няколко талази от безпилотни самолети „ Шахед “. Насочват се към обекти от сериозната инфраструктура. Противовъздушната защита е в деяние “, съобщи той в приложението за известия Telegram.

Кметът на Киев Виталий Кличко сподели, че ударите са довели до прекъсване на електрозахранването и отоплението в някои региони.

„ В града има изключителни спирания на електрозахранването “, сподели той в приложението за известия Telegram.

По-рано той заяви, че един човек е бил ранен от парчета от погубен дрон, който се е блъснал в път и е развалил постройка в североизточен квартал на столицата.

Регионалното военно командване в източната част на Украйна съобщи, че системите за противовъздушна защита са унищожили девет от създадените в Иран дронове над Днепропетровска и Запорожка област до ранните часове на понеделник.
Нова година в окопите
В Twitter посланикът на Съединени американски щати в Украйна Бриджит Бринк съобщи: „ Русия невъзмутимо и плахо атакува Украйна в ранните часове на новата година. Но Путин наподобява към момента не схваща, че украинците са направени от желязо “.

Войници подвигнаха тост за Новата година на фронтовата линия в източната украинска провинция Донецк. Един от бойците, 27-годишният Павло Приходски, изсвири на китара ария, която е написал, откакто 12 негови приятели са били убити за една нощ, написа „ Ройтерс “.

„ Тъжно е, че вместо да се срещнат с другари, да честват и да си дават дарове, хората бяха принудени да търсят заслон, а някои бяха убити “, сподели той пред организацията.

„ Това е голяма покруса, която в никакъв случай не може да бъде простена. Ето за какво Новата година е тъжна “.

В близкия окоп 49-годишният боец Олех Захродски сподели, че е станал доброволец, откакто синът му е бил свикан като резервист. Сега синът му е в болница и се бори за живота си с мозъчна контузия, а татко му е на фронта.

„ Сега е доста тежко “, сподели той, сдържайки сълзите си.
„ Честита Нова година “
Началникът на полицията в Киев Андрий Небитов разгласява фотография в приложението Telegram, на която се вижда нещо, което е разказано като парче от дрон, употребен при нападението против столицата, с ръкописен надпис на съветски език „ Честита Нова година “.

„ Тази отломка не е на фронта, където се водят яростни сражения, това е тук, на спортна площадка, където играят деца “, сподели Небитов.

Русия изравни със земята украински градове и умъртви хиляди цивилни, откогато Путин подреди нашествието си през февруари, заявявайки, че Украйна е изкуствена страна, чиито прозападни възгледи заплашват сигурността на Русия.

Оттогава Русия, която отхвърля да се е насочила към цивилни жители, твърди, че е анексирала към една пета от територията на Украйна.

Украйна отвърна на удара със западната военна поддръжка, като прогони съветските сили от повече от половината от завзетата от тях територия. През последните седмици фронтовата линия значително е статична, като хиляди бойци починаха в интензивните военни дейности.

Русия твърди, че въздушните ѝ удари целят да понижат боеспособността на Украйна; Киев твърди, че те нямат военна цел и целят да наранят цивилни, което е военно закононарушение.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР