Снимка Фондация По-диви РодопиСлед векове стадо европейски бизони, наричани у

...
Снимка Фондация По-диви РодопиСлед векове стадо европейски бизони, наричани у
Коментари Харесай

Историческо завръщане на зубрите в Родопите

Снимка Фондация " По-диви Родопи "
След епохи стадо европейски бизони, наричани у нас зубри, заживяха сполучливо на независимост в Източните Родопи.

Стадото бе заселено там през 2013 година, а през днешния ден може да се каже, че акомодацията е сполучлива, написа offnews.bg.

``
реклама

Това лято се ражда и Надежда - първото зубърче, родено на независимост на юг от Дунав. 

Европейските бизони към този момент са отвън адаптационна ограда и се отглеждат следено в Дивечовъден сектор " Студен бунар " към Националното ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “, оповестиха от Фондация " По-диви Родопи ". 

Първите зубри са докарани в Родопите през 2013 година от Германия и макар компликациите, съумяват да се приспособяват. През 2015 година в зоната за акомодация се ражда първото от епохи зубърче, за идващите три години двойката се снабдява с още две дребни. През 2017 година още веднъж от Германия са дарени още две млади животни. Така общият брой на животните към този момент е седем.

Възстановяването на популацията на европейския бизон в природата стартира в средата на предишния век. След постепенно и несъмнено повишаване на типа, през 2018 година от развъдната книга на Европейския бизон декларират, че в света се срещат 7532 животни, от които на независимост от Скандинавието до Балканите и от Испания до Русия живеят 5368 животни.

Зубърът е най-голямото тревопасно животно в Европа и е значим тип за горските екосистеми. В началото на ХХ век изчезват и последните диви европейски бизони на независимост. В резултата на доста старания, популацията на зубъра още веднъж е възобновена. 

Връщането на типа в естествената му среда продължава. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР