Снимка фондация ИдаД-р Бояна Петкова е работила в СБАЛДБ Проф.

...
Снимка фондация ИдаД-р Бояна Петкова е работила в СБАЛДБ Проф.
Коментари Харесай

Д-р Бояна Петкова: Къде бяхте пролетта, когато педиатрите простестираха, за да имат възможност да лекуват вашите и моите деца?

Снимка фондация " Ида "
Д-р Бояна Петкова е работила в СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ в продължение 10 години. Основател е на фондация „ Макове за Мери “, която работи в поддръжка на родители, изгубили бебетата си, както и на фондация „ Ида “, чиято цел е построяването на детски приют за палиативни грижи, написа offnews.bg. 

Драги, карате ме да влизам в полемики, в които нямам никакво предпочитание да влизам, само че не ми оставяте избор.

Тази работа е същата, като онази с капачките и кувьозите. Всеки се вглежда в някакъв подробност, който му натиска бутоните и стартира да вряка, само че никой не може да отстъпи една крачка обратно и да види гората вместо чвора, в който е забил нос. Писна ми публичният дискурс в тази страна да е толкоз плосък, неинформиран и искрено тъп.

1. От хеморагична пневмония се умира. Навсякъде по света. Няма профилактика. Развива се фулминантно и ненадейно. Никой не може да е отговорен и никой не би могъл да направи нищо.

Какво изискуем на родителите - схващане и състрадание.

Фактът, че системата ги е прекарала през центрофугата си, е утежнителен обстановката, тъй като основава съмнение, неустановеност и подозрения. Но за това не са отговорни съответните петима лекари, нито доктор Георгиева в частност. За това е отговорна системата, а за системата, пичове - скърбя to break it to you - сме отговорни всички ние.

Хубаво си ги премислете това.

Къде бяхте, когато Москов лъжеше за Фонда за лекуване на деца и унищожи живота на единствения шеф, който вършеше работа и спасяваше деца?!!! Щото аз бях там, пред Министерство на здравеопазването, и това направи невероятно оставането ми в Педиатрията.

Къде бяхте пролетта, когато педиатрите стачкуваха, с цел да имат опция да лекуват вашите и моите деца???

Много е елементарно човек да е гръмък от комфорта на личния си диван. И да счита, че щом си заплаща налозите, " някой различен " ще я свърши тая работа. Приятно ми е, Някой Друг. Обаче аз пробвах, ние опитахме, педиатрите пробваха - без вас, драги, не става. А в случай че вие си седите по къщите, след това нямате право на мнение. Първи либерален принцип.

2. Разбирам, че е ужасно да приемем, че такива неща се случват. Случи се и на мен, помните ли? Случват се неща, които не можем да направляваме. Страшно е. Търсенето на виновност и ловът на вещици са coping механизми на незрялата душeвност. Атавистичното поверие, че в случай че намерим отговорен, и го накажем, няма да се случи на нас.

Sorry to break it to you again, само че животът е заплашителен и неуправляем. И всички ще умрем. Можем да се надяваме да не е на следващия ден, само че в действителност нищо повече. Да съсипете нечий живот, с цел да усмирите страховете си, нито ще ви направи безсмъртни, нито ще отбрани децата ви, а единствено ще съсипе нечий живот.

И да, този мотив е годен. От родителите не можем да чакаме схващане, овладяност и наличие на духа. Всяка тяхна траурна реакция е разбираема, оправдана и допустима. А вие къде се врете? Познавате ли индивида (б.р. доктор Елена Георгиева, лекарката приела детето), който си позволявате да съдите? Вие знаете ли, че това е човек, който на 54 години даде 4 години от живота си, с цел да стане специализант и да вземе компетентност детска пулмология? Знаете ли, че е човек на 60 години, който чете като дракон. Който си носи служебните проблеми у дома и ги мисли, мисли, мисли. Знаете ли, че това, на което я подлагате, ще запечата гибелта на това дете като част от персоналната ѝ житейска история? Това ли желаете? Ще ви накара ли да се чувствате по-добре? Наистина ли?

3. Ние тука нали сякаш сме от едната страна на барикадата? Нали желаеме да сме от вярната страна? Само че вярната страна не е страната на необуздания яд. Правилната страна е страната на истината. Истината е, че в този съответен случай лекарите нямат виновност.

4. Системата обаче има. Не за гибелта на детето, а за систематичните си неточности. Които няма да се решат с лов на вещици. Ще се решат с деликатен, способен и систематичен разбор, политическа воля (и смелост) и поредност в поправянето им.

5. Аз не съм човек, който счита, че медицината в България е на равнището, на което би трябвало да бъде. Това е другата половина от повода да напусна Педиатрията. Имам персонален Черен лист с деца, за чиято гибел имаме директна виновност или отговорност. Но и това е единствено част от истината. Много постоянно (но не винаги) просто не сме успявали да преборим систематичните неточности, макар че сме вложили месеци от живота си и сме се докарали до цялостен бърнаут.

Аз мога да ви опиша по дати историята на всяко дете от черния лист. Помня ги - някои от тях са на повече от 12 години. Нося си ги. (Искате ли да се заменяем?) Искам в никакъв случай да не се повтарят. Но те се повтарят. Защото изискванията, в които работим, не са се трансформирали.

6. Не, не всички лекари са бели и положителни. Проблемът е, че системата ги толерира и прикрива. Там, където системата е вярно конструирана, тя просто изхвърля тези хора. Прави невероятно оцеляването им в нея. У нас е противоположното - у нас е невероятно да оцелее здравото.

Та, айде да излезем от персоналните си истории и да влезем в действителността. Другия път гледайте предизборните диспути по опазване на здравето (поне) и си опичайте акъла.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР