Снимка: ФлагманВицепремиерът Валери Симеонов посече законопроект на Цветан Цветанов и

...
Снимка: ФлагманВицепремиерът Валери Симеонов посече законопроект на Цветан Цветанов и
Коментари Харесай

Валери Симеонов посече закон на Цветанов и поиска децата да работят като в комунизма

Снимка: Флагман

Вицепремиерът Валери Симеонов посече законопроект на Цветан Цветанов и прикани учениците да работят като по времето на комунизма. Като ръководител на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) той през днешния ден управлява съвещание, на което бяха разисквани три плана за нови нормативни актове, написа Флагман.бг.

Синдикати, работодатели и страна реализираха кардинално единодушие по два от актовете, което накара Симеонов да разгласи, че това е нещо невиждано до момента. Става въпрос за план за смяна на Закона за професионалното обучение и образование и за изменение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
Съгласие имаше, само че с някои запаси.

Промяната в закона касае регламентиране на дуалното образование, което планува учениците да учат и работят по едно и също време. Тук има разделяне и сред организациите от едно съсловие. Проблемът е дали работодателите следва да наемат учениците със общоприети трудови контракти при всички произлизащи от това задължения с осигуровки, застраховки и така нататък, или договорите следва да са „ необикновен тип ”.

Вицепремиерът Валери Симеонов изиска да не се стопира процедурата по напредването на закона, препоръчан от трудовото министерство. Макар че  Симеонов като „ външен човек ” виждал, че има значителен проблем . Той съобщи, че не има вяра законът да бъде признат до ваканцията на депутатите, т.е. съгласно него няма да се бърза и нещата ще могат да се изчистят в придвижване в Народното събрание.

По думите му  значимото е да е работещо и да е потребно.
„ Защото знаете едно време работехме, някакви други закони очевидно бяха, всички бяха удовлетворени – и работодателите, и ние също, че и някой лев изкарвахме… Така беше, и ние би трябвало да се върнем към нещо сходно – да възстановим този, не знам по какъв начин да го нарека, второстепенен ли, пазар на труда, тъй като има потребност, изключително в този момент туристическият отрасъл. При всяка среща първото, което споделят, е – дайте опция децата да работят; желаят да работят, желаят да изкарват пари, ние имаме потребност не от някакъв висококвалифициран труд, а няма по какъв начин да го осъществяваме това ”, 
съобщи още Валери Симеонов, цитирайки работодатели от сектора.
Той разгласи, че по тази точка има кардинална поддръжка от тристранката с спомагателни оферти, които ще упорстват в Народното събрание да бъдат взети под внимание.

Втората точка -  смяната в наредбата, е обвързвана с изменението в Кодекса на труда, касаещо новото право за отпуск за осиновители на деца. Тук има спор поради текст, съгласно който отпускът по болест да вземем за пример следва да се регистрира в часове, а не в работни дни. Синдикатите са срещу тази смяна.
Все отново като цяло наредбата получи кардиналната поддръжка на НСТС.

Накрая Валери Симеонов отсече: „ Така! Трета точка – план за Закон за доброволчеството, номер еди кой си, импортиран от Цветан Цветанов. Мисля, че няма смисъл да си даваме думата – има прекомерно доста възражения, няма какво да си губим времето. Отхвърляме го! Нали по този начин? Категорично го отхвърляме . По точка „ Разни ”…? ”
Вицепремиерът при започване на съвещанието сподели, че имало поръчка законопроектът за доброволчеството да бъде изтеглен, само че това не се случило.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР