Снимка: ФлагманБългарските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков

...
Снимка: ФлагманБългарските гранични полицаи Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков
Коментари Харесай

Шокираща вест за българските граничари: Спогодбата от 1976 година е неприложима, ще трябва да минат ада на турското правосъдие

Снимка: Флагман

Българските гранични служители на реда Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков, които са упрекнати от Тежкия углавен съд в Къркларели за убийството на турски жител  – бракониер-нарушител на страната ни граница, съвсем несъмнено ще би трябвало да преминат през пъкъла на правораздаването в южната ни съседка, написа Флагман.бг.

Шансовете да не се води развой против тях в Къркларели са минимални. Дори Международната конвенция подписана от България и Турция през 1976 година, съгласно която в случай че има изговаряне на съд в едната страна, то другата би трябвало да одобри решението му, в тази ситуация е неприложима.

За казуса алармира бургаският народен представител от ГЕРБ Диана Саватева, която се е заела директно с идеята на граничарите.  След срещите в Министерството на правораздаването, Външно министерство и Министерство на вътрешните работи излиза наяве, че мъчно ще се изиска използване на тази конвенция, тъй като действително развой с постановена оправдателна присъда в България не се е водил, а е прекъснато досъдебното произвеждане поради липса на закононарушение и второ – в този документ не попадат случаите на военна подсъдност, какъвто е този с турския нарушител.

Именно поради това и напъните на българските управляващи са към назначението на добър бранител, който да ги съставлява пред съда в Къркларели.

Преди минути стартира съвещанието в Районния съд в Бургас за изпълнените на правосъдна поръчка по разпит на българските граничари. Преди съвещанието Флагман.бг беседва с юриста на Михаил Цонков – Росен Кожухаров.

Този въпрос няма отношение към днешното произвеждане. Загадка е по какъв начин ще бъде интерпретиран от решаващия съд. Това ще узнаем, когато производството продължи и в този съд ”, сбит бе Кожухаров, който е един от корифеите в наказателното право освен в Бургас, само че и в страната.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР