Снимка: ФлагманНяма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав

...
Снимка: ФлагманНяма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав
Коментари Харесай

Несебърският общественик Златин Чаушев стана рекордьор, дари кръв 125 пъти

Снимка: " Флагман "

Няма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш някого здрав и благополучен. Бързайте да вършиме положително, тъй като това е най-важното в живота.

``
реклама

Това е посланието на Златин Чаушев - кръводарител-рекордьор, който от 40 години до момента подарява кръв два пъти в годината, оповестява " Флагман ". Досега е бил донор 125 пъти, което се равнява на към 50 литра кръв или избавени близо 400 човешки живота. В навечерието на Световния ден на безвъзмездния кръводарител, който се отбелязва на 14 юни, обществото благодари на хора като него и разпространява този добър образец.

Златин Чаушев е от Несебър. В града е прочут като дълготраен държавник, читалищен активист, сега е шеф отдел „ Световно културно завещание “. Носител е на голям брой награди и грамоти за своя хуманизъм както от локалната Червенокръстка организация, по този начин и от БЧК-Бургас. Неговата кръвна група е нулева – може да подарява на всички.

„ Кръводарител станах инцидентно. Навремето в казармата тези неща се правеха под строй. След това взех решение, че това е най-хубавото нещо, което можеш да направиш, най-безвъзмездното, безкористно и анонимно. Удоволствието от това да правиш някого здрав и благополучен обуславя моето решение всеки сезон да подарявам кръв “, показа Златин Чаушев.  „ Самият аз се усещам добре, усещам се възобновен и рафиниран “, прибавя той.

14 юни се отбелязва като специфичен ден за честване на доброволното кръводаряване, тъй като на тази дата е роден Карл Ландщайнер, притежател на Нобелова премия за откриването на системата АВО кръвни групи. Към концепцията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, през днешния ден са съпричастни над 192 страни по света.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР