Снимка флагман.бгНационалният съвет за тристранно сътрудничество дебатира два часа по

...
Снимка флагман.бгНационалният съвет за тристранно сътрудничество дебатира два часа по
Коментари Харесай

Законът за хората с увреждания „заченат в грях”, готви огромни глоби за фирмите, ако не наемат такива лица

Снимка флагман.бг

Националният съвет за тристранно съдействие дебатира два часа по плана за Закон за хората с увреждания.

Предстои законът да бъде изпратен в Министерски съвет, а по-късно и в Народното събрание и да влезе в действие при започване на идната година, написа флагман.бг.

Припомняме, че законопроектът се одобри под напън поради непрекъснатите митинги на майките на деца с увреждания. Те не го утвърждават и не участваха и на днешното разискване.

След съвещанието на Тристранния съвет ръководителят на Тристранния съвет вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че законопроектът не е бил признат и утвърден, само че въпреки всичко ще бъде вкаран за разискване, а поправките по него ще се вършат в придвижване.

Основната рецензия от всички работодателски организации беше условието в закона предприятията да обезпечат квоти за хора с увреждания.

Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България сподели, че няма да поддържат закона поради „ невиждан напън ”, поради неналичието на смяна в ТЕЛК-овите решения, както и поради квотите и глобите, в случай че квотите не се спазят.
„ Не това е методът за консолидиране на хората с увреждания. Законът ще реши проблеми, свързани с нечий рейтинг и прекъсване на митинги, само че няма да реши проблемите на хората с увреждания и ще попречи да бъдат решение в околните 5 година Ще се похарчат 150 млн.лв. повече., само че ще има повече от същото ”, безапелационен беше Велев.

Димитър Бранков от Българска стопанска камара също възропта против квотите и санкциите, в случай че не се съблюдават.
„ Създава се ново звено за корупция – насилствени квоти ”, сподели той.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа сподели, че законът не е толкоз неприятен, макар че е признат в среда на нервности и видеокамери, както и поради хора с прекомерно съмнителна подготвеност.

Единствено КНСБ е за квотите, а от там подчертаха, че няма да сме единствени в света,  в немските предприятия плащали големи вноски.
„ Предприятията би трябвало да носят отговорност за хората с увреждания, те не са отвън това общество ”, безапелационни бяха от КНСБ.

Омбудсманът Мая Манолова уточни 4 рецензии, като стартира с думите, че ще опита да не е прочувствена, поради упреците към квотите и поради това, че не можела да понесе хората с увреждания и тяхната трудова претовареност да е тежест за обществото.
„ Около 700 000 души в България са с ТЕЛК-ови решения, 10% от популацията на България би трябвало да е изключено от трудовия развой, тъй като съгласно сегашната интерпретация не е годно за работа ”, сподели тя.
Манолова се разгласи и срещу основаването на нови органи за хората с увреждания и периодите за интеграция.

Изказването й ядоса Валери Симеонов, който я прикани да не манипулира.
„ Знаете защо бързане ставаше въпрос, побъркахте страната. Благодаря, че не дойдохте с онази фланелка тука и  някакъв скелет, изтипосан до вас да стои ”, сряза я Симеонов. Той акцентира, че законопроектът е " заченат в грях " и " ненапълно вместо да позволява проблеми, по-скоро основава проблеми ”.

Социалният министър Бисер Петков благодари и означи обстоятелството, че главните възражения са против квотите, само че законът потегля към Министерски съвет още на следващия ден.

В законопроекта е записано, например, че в дружество, което има личен състав до 50 души,  4%  би трябвало да са с увреждания, което е 2-ма индивида. 

В противоположен случай ще има глоба - 30% санкция за работодателя от минималната работна заплата на месец за всеки ненает човек.
Догодина тя ще е 560 лева, което прави 168 лева за месец за всяко незаето лице.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР