Снимка: Флагман.бгНад десет са опасните плажове по българското Черноморие, на

...
Снимка: Флагман.бгНад десет са опасните плажове по българското Черноморие, на
Коментари Харесай

Морето се обърна, пазете се! Мъртвакът дойде две седмици по-рано

Снимка: Флагман.бг

Над 10 са рисковите плажове по българското Черноморие, на които най-често се случват тежки произшествия в морето.  Причината е, че линиите са дълги, открити и щом духне вятър, се подвигат високи талази.

Според поверието през август, морето се обръща. То към този момент стартира да става по-хладно и по-кафяво, тъй като планктонът цъфти. Слънцето обръща тил на лятото и поглежда към есента, описват опитни морски вълци, представени от " Труд ".

  “Мъртвакът ” превзема морската простор през август, само че тази година рисковото неспокойствие изпревари графика си най-малко с две седмици . В изораните от талазите дънни ями след утихването напразно плъзват подли подводни течения, които могат да завлекат и най-умелите плувци, безапелационни са спасители с дълъг стаж. Паниката взима най-вече жертви при рискова обстановка в морето, безапелационни са спасителите от плажа. Те поучават, в случай че човек попадне в мощно течение, да резервира хладнокръвие и да не се паникьосва. И второ – да плува паралелно на брега, а не фронтално към него.

От въртоп се излиза единствено с гмуркане надолу. При всички случаи би трябвало първо да даде сигнал на близките, че е в неволя. Не би трябвало да се влиза в морето и след приложимост на алкохол и щедро хранене. При случаи с туристи, които не се подчиняват и влизат в морето макар възбраните, чиновници на общинска полиция идват на помощ и глобяват. За сходно нарушаване санкцията може да е до 200 лв..



Скалите на “Германката ”

Местността “Германката ” се намира до Созопол. Високите скални стени на това място са желани за тренировки на феновете на скално и спелео (пещерно) катерене. Тук постоянно се организират надпревари на пещерняци от цялата страна. Популацията от миди го прави обичано място за вадене на морския деликатес. Опасните течения и въртопи в скалната теснина обаче взимат постоянно жертви. Фаталното място е получило името си поради трагичен случай преди десетилетия. На това място, от високите скали, немкиня се хвърлила да плува, само че се удавила. Мрачната популярност на мястото бе затвърдена, откакто 35-годишният бургаски предприемач Христо Петров го избра, с цел да се самоубие през януари преди 6 г., скачайки от стръмните скали Двама водолази откриват в местността “Германката ” на към 5 метра от брега буксирно въже за автомобил с завързан в единия му край камък. На към 20 метра от него и 13 метра дълбочина е намерено тялото на предприемача. Според другари на Петров той се е самоубил поради банков заем от 50 000 лева

“Мостът ” в Бургас

Въпреки че бургазлии го назовават по този начин, оборудването в действителност не е мост. То е бетонна конструкция, издадена на 300 м в морето и е типичен “пирс ” (от англ. pier) – оборудване за швартоване на морски съдове, което се употребява също и за разходки. От години “Мостът ” носи мрачна популярност, тъй като притегля както самоубийци, по този начин и скачачи, нормално придобили неочаквана храброст след няколко ракии. Десетилетия наред за изключително мъжество измежду бургаските хашлаци се счита да скочиш през нощта от площадката на втория етаж само че моста – височината е 20 метра. Монтираната там камера за видео наблюдаване не стопира мераклиите за адреналин. На 7 юни т. година бургаски младежи, решили да скачат в морето от Моста, макар възбраната, посегнаха на охранителната камера за видеонаблюдение. Последният драматичен случай бе на 20 юли т. година, когато пил англичанин скочи от площадката за наблюдаване и почина. Инцидентът станал в късния следобяд през вчерашния ден пред очите на десетки хора, които по това време са се разхождали по “Моста ”. Спасителите не са могли да оказват помощ на 60-годишния мъж и той е умрял.

“Липите ” в Синеморец

По Южното Черноморие случаите на удавени през това лято са осем, като първият бе на курортист, който попадна в лапите на морето в една от черните точки – Синеморец. Особено рисков там е плаж “Липите ”, който отчасти се охранява от спасители на доброволни начала. На този плаж има две рискови течения, които са главната причина за случаите. Другата е, че хората се поддават на суматохата, когато ги дръпне морето. Още се помни нещастието от 20 юли 2012 г. Според очевидци двама мъже – Петър Тодоров на 50 г. и Христо Стефанов на 48 г. чули крясъци на давещи се деца, които мъртвото неспокойствие отнасяло във вътрешността в морето. По това време то било към 3 бала. Въпреки мощният “сологан ”, мъжете влезнали във водата и съумели да спасят децата. Вълнението обаче ги отнесло и те се удавили. Паметна плоча припомня през днешния ден за себеотрицанието и смелостта им. Край Синеморец е рисков и различен плаж – “Косата ”. Това е мястото, където р. Велека се влива в Черно море и образува пясъчна коса. Тук внезапно става надълбоко доста покрай брега и това е изключително рисково за деца. Също по този начин след мощен вятър тук постоянно има мощни течения и дънни ями.

Остров “Света Анастасия ”

Малкият скален пай в залива на Бургас е рисков както за плувци, по този начин и за морски съдове. За къпещите се рисково е сложното влизане във водата, тъй като брегът не е песъчлив, а скалист и хлъзгав. Също по този начин мощни течения опасват дребния пай земя, изключително откъм северо-източната му част. Италианска яхта бе избавена край остров “Света Анастасия ” на 4- ти август, в неделя. Това заяви за “Труд ” капитан Живко Петров, началник на Морска администрация. Яхтата почнала да бедства край острова, тъй като се повредила- “загубила ход ”, изясни кап. Петров. След като бил подаден сигнал за злополучие в Морския избавителен център във Варна, спасителите се задействали незабавно. Изпратен бил катер, който издърпал яхтата и пасажерите и невредими на брега. Оказването на помощ в морето си има строги правила. Бедстващ морски съд предава сигнал SOS по радиостанцията до Спасителния център във Варна и оттова поемат проекта за деяние. В центъра работят непрекъснато доста експерти, в това число и от Въздухоплавателната организация, има връзка и с Военноморски сили.

“Харманите ” в Созопол

Този плаж е гъсто обитаем през сезона, относително добре охраняван и даже е взимал премията “Син байрак ” на Евросъюза за природосъобразна брегова линия. Проблемът тук идва при мощен вятър, най-често от североизток. Плажът е открит, беззащитен от скал и доста бързо се подвигат големи талази. Затова в никакъв случай не влизайте на “Харманите ” при мощно неспокойствие – заплахата се ускорява от водовъртежи и големите дънни ями, които вълните елементарно дълбаят в мекия му пясък. Това предизвестие важи с цялостна мощ за още два близки до Созопол, само че доста рискови изключително през август плажа – северният на Каваците и необикновено открития към ветрове “Шофьорски плаж ” на юг след курорта “Дюни ”. Един от запаметяващите се трагични произшествия на плаж “Каваци ” се случи през 2009 г. Спасител на 53 години от охранителен плаж видял, че в неохраняваната прилежаща зона на къмпинг “Каваци север ” четирима души се давят на към 30 метра във вътрешността в морето. Той влезнал с джет и извадил мъж на 24 години, който бил реанимиран незабавно от екип на Спешна помощ – Созопол. Той бил откаран в “Шокова зала ” в бургаската болница, където по-късно умрял.

Иракли и Северен Обзор

На пясъчната линия на Иракли се разигра покруса при започване на юли т. година към 12 часа на обяд. Жертвата е 48-годишна бургазлийка, която плажувала със брачна половинка си и приятелско семейство. Компанията пристигнала малко по-рано и се настанила на неохраняемата линия. Жената влезнала сама в морето и се отдалечила на към 40 метра във вътрешността от брега. Приятелите и мъжът и разбрали, че е в неволя прекомерно късно. Те видели, че се бори с течението и се хвърлили да я избавят, само че не съумели да оказват помощ. Въпреки опитите є да излезе от бурното море, бургазлийката не съумяла. Турист от Враца първи стигнал до нея и я измъкнал на брега, само че тя била към този момент мъртва. Преди 3 години мъртвец на удавник изплава и на плажа в Обзор. По-късно станало ясно, че удавникът е мъж, който почивал в един от хотелите в региона на тогавашния къмпинг “Луна ”. След края на работното време на спасителите, екскурзиантът влезнал да се къпе в морето дружно с другар на плажа пред “Луна бей ”. Внезапно ги повлякло мощно течение. Двамата почнали да се давят и плажуващите им се притекли на помощ. Успели обаче да извадят единствено единия.

Устието на река Камчия

Най-рисковано е къпането на обширния плаж в Камчия, изключително край устието на едноименната река, където кипят водовъртежи. Почти всяка година има жертви, а най-черен бе август през 2013 г. Тогава за ден малцината спасители от един бранш на 2-километровата линия извлякоха от бурното море 7 удавници, а един почина. На юг от Варна изключително рисково е къпането на Шкорпиловци. Преди 3 години на 50 метра от устието на реката се удави мъж от Люксембург на 54 години. Чужденецът дошъл самичък с колата си, оставил облеклата си на пясъка и влезнал да поплува. По-късно трупът му изплувал към 18:50 часа и бил видян от разхождащите се по брега летовници, които алармирали на тел. 112. “Мястото е подло, там морето влече и подрива дъното. Речната вода е най-малко с 10 градуса по-ниска температура и това също оказва въздействие на плувците ”, разясниха риболовците, които целогодишно живеят на устието на Камчия и познават брега като пръстите на ръцете си. “На самото устие на реката дърпа доста. Няма излизане. Трябва да се пуснеш по водата и да излезеш или Южно или Северно от течението ”.

Плажът на кв. Аспарухово

В града дънни ями и подводни течения най-често се образуват на Южния плаж, пред Калните бани и в кв. Аспарухово. “Брегът е плитък, има 3-4 прибоя, които копаят ръкави по дъното. След огромна вълна в тях потеглят цели подводни реки и то напълно до брега. Отгоре морето може да е като тава, само че изпод кипи. Тогава е най-трудно да овладеем обстановката, защото хората не схващат за какво сме вдигнали червен байрак. Но човек може да се удави и в локва. Затова дано бедстващите да не се свенят и да викат за помощ – животът е един ”, прикани шефът на спасителите по градските линии Георги Есов. Ветеранът, който командва 64 водни гардове, напомни случай отпреди 3 г., когато бебето на рускиня едвам не починало на самия бряг. Майката къпела мъничето в плитко надувно басейнче, няколко пръски попаднали в устата му и то си глътнало езика. Край Варна рисков е и известният плаж в местността “Траката ”, изключително по време, когато е неохраняем. Придобилият най-голяма популярност случай на удавяне там при недотам изяснени условия е на Варненския митрополит Кирил през юли 2013 г.

Втора буна във Варна

Много произшествия стават и на буните, които са неохраняеми. Допълнителен фактор е и изобилието на заведения по брега, откъдето излизат подпили и смели летомници. Често се постанова спасители от близките плажове да вадят оттова смелчаци, ранени след скокове от тетраподите. Ден след Илинден на Втора буна почина 35-годишен мъж, влезнал да избавя детето си. Мощна вълна го запокитила към камъните, леко потърпевши и двамата спасители, които извлекли тялото му на брега. На същото място през юли момче си потроши главата и единствено бързата реакция на реаниматорите на пясъка му избави живота. Сред подлите плажове на север от Варна са препълнените с туристи Кабакум и Златни пясъци. Освен, че са открити, там наклонът на брега е огромен и единствено след 2-3 метра дълбочината става над 1 метър, което прави къпането рисково даже при малко неспокойствие. Според спасители, които работят на плаж Кабакум “там е надълбоко и, в случай че не можеш да плуваш, се давиш. Просто лятото дава самочувствие и слабите плувци се изживяват като първенци по плуване. Резултатът в множеството случаи е съдбовен ”.

Дънни ями на Албена

На Албена постоянно се образуват дънни ями. Ями има и на плажове, които са охраняеми и се славят с хубавата си линия. Така да вземем за пример по плиткия плаж на Албена има 5-6 характерни места, където се образуват дънни ями. Причината е, че дънният пласт е полуглинест и при мъртво неспокойствие се получават цели подводни реки. В тях имало рискови завихряния на водата и противоположни мощни течения към намерено море. По думите на експерта по водно избавяне към БЧК в Добрич Петър Андреев, на дъното се образуват каньони с ширина на река от 10-12 метра. В тях водата тече мощно и никой не може да излезе от течението без помощта на спасителите. Опасностите били пред хотелите „ Калиакра ” и „ Калиопа ”, пред базара в курорта и ресторант „ Хавана ”. Дънни ями имало и сред хотелите „ Боряна ” и „ Нона ”, само че най-опасни са те били против хотел „ Славуна ” поради вливането на близката река Батовска, уточни експертът. Иначе плажът в Албена се слави с това, че на 100 м от линията дълбочината е единствено 1,60 метра.  

Д-р Иван Иванов, началник на плажните медици във Варна: Тези дни не е за деца и заболели възрастни “Тези дни морето крепко дърпа, безусловно копае дупки към краката още досами брега. Не бива в такова време във водата да влизат сами деца и възрастни хора, изключително в случай че страдат от хронични заболявания ”, прикани доктор Иван Иванов, началник на ДКЦ 1 “Св. Клементина ”, което от години обезпечава безвъзмездна здравна помощ на плажовете във Варна и курортите. Този сезон на охраняемите плажове жертви няма, само че през последните дни зачестяват случаите на оказана помощ на давещи се хора. Последният случай станал в понеделник, когато 8-годишно дете потънало в дънна яма на Южния плаж. Ден преди този момент същият потрес на плиткото изпитал задграничен екскурзиант, а през юли в същия регион на косъм бяха избавени две деца на 5 и 7 г.

Оказа се, че са се къпали без контрол, защото родителите им си хапвали в близко капанче и разбрали за случая, чак когато пристигнала кола за спешна помощ. “Къпането след щедро хранене и приложимост на алкохол е огромен риск, а изкушенията край плажа са доста – цацата и бирата вървят непрекъснато в заведенията на пясъка. Ние можем единствено да предизвестяваме и да свирим, в случай че забележим неблагоразумен човек в морето.

Половината от плажуващите са извършители и това няма да се промени, до момента в който не бъде основана плажна полиция, която да постанова яки санкции ”, безапелационен е спасителят доайен Георги Есов. В листата с изключение на преяли и пили преди къпане летовници, влизат и пенсионерите, които се пекат в най-жежкото време. Според доктор Иванов този сезон те са най-честите клиенти на медицинските пунктове на пясъка. “Правят хипертонични рецесии, имахме и случай на инсулт. Като цяло обаче това лято имаме по-малко работа. Не тъй като културата на туристите се е повишила, а тъй като броят им е много по-скромен ”, заключи доктор Иванов.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР