Снимка флагман.бгЛидерът на БСП Корнелия Нинова поиска подкрепа от президента

...
Снимка флагман.бгЛидерът на БСП Корнелия Нинова поиска подкрепа от президента
Коментари Харесай

Нинова предизвика Румен Радев и Манолова - ще се съгласят ли да се намалят заплатите им с 18%

Снимка флагман.бг

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска поддръжка от президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова за понижаване на заплатите им с 18%.

На конференция на „ Позитано ” 20 Нинова изясни, че за трети път ще внесат законодателно предложение в тази посока, написа флагман.бг.

От Българска социалистическа партия упорстват заплатите на депутатите да бъдат понижени с 543 лева, което било съкращаване с 18%.

Възнагражденията на президента и омбудсмана са обвързани с тези на народните представители. Т.е. възможното понижение на депутатските заплати ще се отрази и на тях. Въпросът обаче визира и редица други управнически органи и регулатори, чиито хонорари също са свързани с тези на народните представители.

Корнелия Нинова изясни, че до момента не са се справили в борбата за понижаване на заплатите.
„ Затова, внасяйки го, се обръщам към президента и омбудсмана на републиката, които също ще получат нараствания на заплатите. Това са двама души, в които имам вяра в възприятието им за правдивост. Вярвам в обществената им ангажираност. Да излязат и да заявят позиция. Знам, че те не могат да внасят законопроекти. Ето, ние го внасяме, само че имаме потребност от морална поддръжка, тъй като тази борба я водим от дълго време. Опитах се да я трансформира и в персонална. Всяко нарастване, което се получава, го подарявам на заболели хора, с цел да дам персонален образец, само че не се оправяме. Това е. И търсим всякаква поддръжка – морална, обществена, от институции и от хора, с цел да възстановим в действителност най-малко малко някакво възприятие за правдивост в българското общество ”, изясни Корнелия Нинова.

Тя се обърна и към ръководещото болшинство с думите: „ Това, което вършим, е ритуално самоубийство ”.
Според Нинова е несправедливо депутатските заплати да се усилват на фона на обществените митинги.

Идеята е редуцирането на възнагражденията да е до това, което е било в края на предходния парламент.
Конкретният проблем в този момент е, че предстояло нарастване на депутатските заплати с 90 лв. и то със задна дата.
Това произтича от признатия от дълго време механизъм, че възнаграждението на народния представител е равно на три пъти междинната заплата в публичния бранш.

Според Корнелия Нинова обаче това е незаслужено, защото не отразявало неравенството. Малко хора у нас взимали доста огромни заплати, а голямото болшинство – ниски.
Българска социалистическа партия ще предложат смяна на механизма. Според Нинова по-удачно било депутатската заплата да е обвързана с минималната.

Крум Зарков напомни, че финансовият министър Владислав Горанов преди време поел ангажимент да се промени правилото за възнагражденията, само че досега той не бил изпълнен. 

Зарков разгласи и несъгласие на Българска социалистическа партия с импортираните от ръководещите ремонти в Изборния кодекс. Едната от тях касае унищожаване на номерата на политическите обединения в интегралните бюлетини. Другите са свързани с унищожаване на машинното и отдалеченото електронно гласоподаване, които така и така досега не се ползват действително.

След въпрос за евролистата на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че е рано да се каже кой ще я води, „ само че с 200% сигурност няма да съм аз ”.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР