Снимка: фейсбук, Полина ПауноваБоят по активисти и агресията срещу журналисти

...
Снимка: фейсбук, Полина ПауноваБоят по активисти и агресията срещу журналисти
Коментари Харесай

Нещата стават още по-съмнителни за побоите на форума на ГЕРБ. В МВР не е идвал сигнал за проблем

Снимка: фейсбук, Полина Паунова

Боят по деятели и експанзията против публицисти по време на конференцията на ГЕРБ не са били сметнати за случай, оповестява.

Така излиза от данни на Министерство на вътрешните работи, предоставени на Свободна Европа. Фирмата, охранявала събитието, не е подавала сигнали за произшествия до вътрешното министерство, въпреки че има такова обвързване по закон.

На 5 август по време на конференция на ГЕРБ жители и публицисти станаха обект на физическо посягане от страна на маскирани мъже. Случаят провокира отвращение измежду професионални и цивилен организации.

 
В отговор на питане на Свободна Европа от Министерство на вътрешните работи цитират Закона за частната охранителна активност (ЗЧОД). Според него “при данни за извършващо се или осъществено закононарушение търговецът, който реализира охранителна активност, в това число и защита на мероприятия, е задължен неотложно да уведоми полицейските органи. Същото е в действие и при задържането на разположение или лица от охранителния състав на компанията ”. Основна задача на частните гардове при всеобщи мероприятия е обезпечаване на “защитеност на лицата в охранявания обект ”.

Какво се случи на конференцията

На 5 август група протестиращи против държавното управление съумяха да обхванат в двора на “София Тех Парк ”, където се организираше конференцията на ГЕРБ и където всеки миг се очакваше да стартират политическите речи. Там ги посрещнаха момчета с маски. Стигна се до физически конфликти. По-късно публицисти видяха, че младите мъже с маските са позволени до зоната, в която се организира конференцията

След опит да бъдат снимани, те нападнаха екипа на Свободна Европа.

Минути по-късно, по време на речта на премиера Борисов, в рамките на отреденото за конференцията място проникнаха още протестиращи. Заснети фрагменти посочваха по какъв начин пиарът на партията Никола Николов предава един от протестиращите на маскираните момчета, които по-късно му нанасят побой.

Оказва се, че за нито един от тези произшествия от охранителната компания не са подали сигнал до Министерство на вътрешните работи. “В Столична дирекция на вътрешните работи не са постъпвали данни за задържането на лица при провеждането на самото мероприятие ”, споделиха от институцията.

Анонимни ли са частните охранители

Конференцията беше охранявана от компания “Боду ”, която има контракт със “София Тех Парк ”. Остава без отговор въпросът кои са хората, които очевидно въвеждаха ред по време на мероприятието.

Според закона “при практикуване на активността си ръководителят и изпълнителите на частна охранителна активност са длъжни да носят служебна идентификационна карта със фотография, характерен знак и униформено облекло ”.

Но единствените охранители, които можеха да бъдат разпознати по време на конференцията, бяха чиновниците с униформи и сигнални жилетки, осигуряващи периметъра на събитието. Но нито един от тях не реагира в изброените спорове обстановки.

Ангажиментите на Министерство на вътрешните работи: до входа

Единственият ангажимент на Министерство на вътрешните работи по време на конференцията на ГЕРБ е бил обезпечаването на пътната сигурност в региона на бизнес парка. За конференцията е имало “договор сред уредника на събитието и отдел „ Пътна полиция “ – Столична дирекция на вътрешните работи за надзор и контролиране на придвижването отвън територията на София Тех Парк. В този смисъл Министерство на вътрешните работи е осъществявало защита на публичния ред отвън територията на София Тех Парк ”.

Минути след нахлуването на протестиращи обаче на мястото дойдоха служители на реда, които построиха кордон. Тогава Тони Тодоров от Столична дирекция на вътрешните работи сподели, че идват по сигнал. Към днешна дата от Министерство на вътрешните работи прецизират, че от страна на уредниците е било поискано подпомагане.

Три седмици по-късно по този начин и не излиза наяве на кого тъкмо спомагаха служителите на реда, тъй като на мястото, в което нахлуха протестиращите, очевидно не се виждаха обозначени представители на фирмата-охранител. Единствените, които направиха опит да ги спрат с пердах, бяха нединтифицирани млади мъже и те не се показаха.

Мълчанието на фирмата-охранител

От “Боду ” не престават да мълчат за случилото се. На питане за изявление, те пожелаха да отговорят документално, само че и до този миг няма отговор на поставените въпроси. Ръководството на компанията е неоткриваемо на посочените на уеб страницата телефони за връзка.

Единственият, който отговори на позвъняване е шефът на сигнално-охранителната активност Иван Николаев. По думите му лицето, обещано за контакт с медиите от много време не работи във компанията. “Дали няма някаква причина, заради която да не ви подвигат съзнателно ” - попита Николаев. След уточнението, че през цялото време се опитваме да разберем позицията на “Боду ”, той съобщи, че ще съобщи, само че не дава обещание нищо.

Преди седмица инспекция на Свободна Европа откри още, че ГЕРБ не е наела охранителна компания за събитието, нито е поискала от НСО да обезпечи сигурността на събитието, каквато процедура съществува.

Никой от партията не е подал и сигнал в полицията за протичащото се, въпреки че организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е станал очевидец още на първите конфликти преди началния час на конференцията.

Трима души бяха арестувани от Столична дирекция на вътрешните работи дни след конференцията.

Според известие на прокуратурата единият е обяснил, че дейностите му са били предизвикани от дадено заплащане - предложили са му го хора, свързани с организацията на митингите с претенции за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

По мотив защитата на мероприятието е разпоредена инспекция на активността на охранителната компания. Срокът е един месец.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР