Снимка: Европейска комисия в БългарияЕвропейската комисия се отказва от идеята

...
Снимка: Европейска комисия в БългарияЕвропейската комисия се отказва от идеята
Коментари Харесай

ЕС ни предлага по €10 000 на мигрант

Снимка: Европейска комисия в България

Европейската комисия се отхвърля от концепцията за наложителни квоти за бежанци,  защото съживява опита за смяна на европейските правила за леговище и миграция след повече от четири години невъзможност.

Дългоочакваните оферти, свързани с миграцията и забавени от пандемията, ще разрешат на държавите-членки на Европейски Съюз да изберат дали да одобряват бежанци или да поемат отговорността за връщането на отказаните убежища в родните им страни.

Като тласък за приемане на бежанци или на лица, търсещи леговище, избавени в Средиземно море, на страните ще бъдат препоръчани 10 000 евро за всеки възрастен, финансирани от бюджета на Европейски Съюз, както и за всеки член на фамилията, в случай че би трябвало да се събере дружно. Но никоя страна няма да бъде задължена да предложи леговище на никого, заяви Ройтерс.

Предложението на Европейска комисия, показано в Брюксел, планува облекчение на държави-членки като Гърция и Италия, най-много със мощна поддръжка за изпращането на мигранти без право на престой назад в страните им. Държави като Унгария и Полша следва да бъдат задължени да одобряват мигранти единствено в безусловно изключителни случаи. Освен това комисията на Европейски Съюз изисква всички страни от Европейски Съюз да дадат своя принос за общата миграционна политика по време на рецесия, съобщи barikada.info.

Концепцията на Европейската комисия дава три сюжета:

В естествени времена страните от Европейски Съюз могат да си оказват помощ непринудено.

Ако една страна е подложена на напън, тя може да задейства по този начин наречения механизъм за наложителна взаимност. Тогава страните от Европейски Съюз или ще би трябвало да одобряват мигранти, или да оказват помощ по някакъв различен метод, да вземем за пример посредством депортиране.

Ако настъпи рецесия като през 2015 година, спешният механизъм влиза в действие. Тогава изборът на благоприятни условия за помощ се понижава: Или се одобряват мигранти, или се депортира избран брой отхвърлени лица, търсещи леговище. Това депортиране би трябвало да стане в границите на осем месеца. Ако това не успее, страната би трябвало да ги вземе при себе си.

Председателят на комисията на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен прикани държавите-членки на Европейски Съюз да употребяват концепцията като основа за нов опит за съглашение. „ Време е да се надигнем пред предизвикването да формираме миграцията дружно – с верния баланс на взаимност и отговорност “, сподели тя. Става въпрос и за възобновяване на доверието на жителите.

Двама от всеки трима мигранти, пристигнали в Европейски Съюз, нямат право да останат, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя посочи, че предходната година 2,4 милиона мигранти са получили право на престояване в Европейски Съюз, а към един милион чужденци са напуснали Общността. През 2019 година са били открити 140 000 нелегално пристигнали мигранти. За съпоставяне през 2015 година броят на нелегално навлезлите в Европейски Съюз е бил 1,8 милиона, главно бежанци.

Йохансон добави, че въпреки доста от мигрантите да нямат право да останат в Европейски Съюз, те се задържат с години и комисията предлага способи това да се промени. Според Европейска комисия е належащо преценките по молбите на претендентите за леговище да бъдат завършвани за период до 12 седмици.

Европейска комисия има намерение да рапортува по какъв начин всяка непозната страна извършва задължението си да приема назад свои жители, проникнали или останали в Европейски Съюз нелегално. Говорител на комисията заяви, че по-късно през днешния ден следва диалог на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който ще бъдат разисквани всички въпроси от съвместен интерес.

Не предвиждаме при никакви условия въвеждането на наложителни квоти за разселване на мигранти, разясни Йохансон. Тя означи, че през днешния ден максимален миграционен напън и потребност от помощ изпитват Кипър и Малта. По нейните думи там има доста хора, за които е издадено решение за връщане.

Комисията предложи през днешния ден промени във опциите страните от Европейски Съюз да вземат участие в общата миграционна политика. Според зам.-председателя на Европейска комисия Маргаритис Схинас измененията регистрират вижданията на всяка от страните в Европейски Съюз. Споразумението от Дъблин за миграцията е непригодно за днешните условия, добави той.

Фон дер Лайен уточни, че досегашната европейска система за ръководство на миграцията не работи и е належащо ново начало. Трябва да престанем с решенията съгласно случая, Европейска комисия предлага добра основа за друг метод, добави тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР