Снимка: Евгени Кънев, фейсбукЕвгени Кънев, който е д.р по Икономика,

...
Снимка: Евгени Кънев, фейсбукЕвгени Кънев, който е д.р по Икономика,
Коментари Харесай

Евгени Кънев: Ханке си брани чедото, но Валутният борд не е добро решение, ако искаме да догонваме по-развити икономики

Снимка: Евгени Кънев, фейсбук

Евгени Кънев, който е д.р по Икономика, направи забавен разбор на обстановката с еврозоната и въвеждането на еврото у нас.

Ето какво разгласява той в профила си във фейсбук:

" Дуото леви нобелисти Кругман и Стиглиц в комплект с десния Ханке заедно неодобряват еврозоната. И поучават Гърция да я напусне, по този начин както Ханке поучава България да не влиза. 
От богатите библиотеки на офисите им в Съединени американски щати нещата са ясни: Европейски Съюз е бюрократичен механизъм, а еврото изкуствена валута без бъдеще - по тази причина по-добре е тези страни да вземат сами бъдещето си в своите ръце. 
От моята скромна позиция обаче трите американски светила са жертви на класическия икономикс, който схващат - строго технократско разглеждане на икономическите процеси в изолираност от културни обичаи ( кои са те в Съединени американски щати?), народопсихология, нрав, социума и геополитиката и най- към този момент Върховенството на Закона като даденост. 
Така те стават посредствени анализатори на Балканите. 
При възходящо незнание и безпределна криминализация на нашите страни единственият метод за икономическо развиване е прекачване на най-важните решения за обществените финанси и банковата система на организации, където разпоредбите имат значение. 
Този текст съм го писал преди … 6 години. 
Сетих се за него откакто гледах нощес още веднъж Ханке по какъв начин с пяна на уста кълнеше българите да не позволяват еврозоната.
Мнимият български татко на валутния ръб се тормози да не загуби мнимото си чадо. Иначе какво ще демонстрира като success story и защо ще го канят по света да прави скъпи лекции?
Да, валутният ръб е чудесна икономическа система за посткомунистически общества, които не са построили собствен самостоятелен хайлайф, който умело и честно да води паричната политика на страната. 
Да, той е страховит инструмент за подготовка за влизане в по-комплексна система на обвързани национални стопански системи като еврозоната. 
Да, той учи на дисциплинираност в използване механизмите на паричното предложение.
Не, валутният ръб не е положително решение за една икономическа система, в случай че желае да догонва по-развити стопански системи.
Не, валутният ръб пречи на гъвкавостта на националната парична политика и тя внася всички резултати на валутата, за която е закрепен българският лев. 
Не, не е по-добре единствено да използваме отрицателните резултати на еврото, а да сме като просяче пред вратата на монетарното семейство на най-богатите страни в Европа ".



Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР