Снимка: ЕПКомисията по конституционни въпроси на Европарламента гласува вчера за

...
Снимка: ЕПКомисията по конституционни въпроси на Европарламента гласува вчера за
Коментари Харесай

Европарламентът се смалява с 46 места след излизане на 73 британци

Снимка: Екологичен потенциал

Комисията по конституционни въпроси на Европарламента гласоподава през вчерашния ден за понижаване от 751 на 705 местата на евродепутатите поради Брекзит. След напускането си Англия ще освободи 73 места, само че евродепутатите ще намалеят с 46, тъй като 27 места ще бъдат преразпределени измежду оставащите 27 страни.
България няма да получи нищо, тъй като разпределението няма да бъде по едно в допълнение място на страна, а ще се дадат повече депутати на страни, които са по-многолюдни. Приет бе аргументът на Франция, че зад всеки неин евродепутат стоят 900 000 жители, до момента в който зад депутатите на България, Словакия, Финландия, Ирландия и Дания броят на жителите е двойно по-малък. Затова Франция (с до момента 74 депутати) и Испания (54 депутати) ще получат по още 5 места, Италия (73) и Холандия (26) ще прибавят по три места, Ирландия (11) ще получи още две, а Естония (6), Хърватия (11), Финландия (13), Словакия (13), Румъния (32), Полша (51), Австрия (18), Дания (13) и Швеция (20) ще прибавят по едно. Вижда се, че България (17 евродепутати) единствена от посочените за облагодетелствани по досегашното систематизиране няма да получи нищо в допълнение.
Предложението за транснационални листи за евродепутати бе подкрепено от множеството членове на Комисията по конституционните въпроси, само че за задачата би трябвало да бъде изменен изборният правилник на Европейски Съюз. Групата на ЕНП, която е най-голямата, се опълчва на въвеждането на такива листи още на идващите европейски избори през 2019 година
Европейският парламент ще гласоподава през февруари в пленарна зала препоръчаните промени, а транснационалните листи ще бъдат вероятни след единогласие на Европейския съвет (всички страни членки), което е мъчно постижимо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР