Снимка: ЕПА/БГНЕСТурският президент Реджеп Ердоган е на път да спечели

...
Снимка: ЕПА/БГНЕСТурският президент Реджеп Ердоган е на път да спечели
Коментари Харесай

Ердоган печели изборите за президент и ще има мнозинство в парламента, сочат първите резултати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган е на път да завоюва президентските избори в страната с 59.92% от гласовете, сочат първите резултати, основани на по-малко от една пета от преброените бюлетини, предадоха организациите. След него е претендентът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), Мухарем Индже, с 25.8%. Турските медии прецизират, че тези резултати ще се трансформират, до момента в който тече броенето в околните няколко часа. Независимо от числата, които не бяха в интерес на Индже, той написа в " Туитър " минути след отпадането на възбраната за издание: " Първите резултати пристигнаха. Усмихвам се ". Трета е някогашният вътрешен министър Мерал Акшенер със 7.8% от вота, следвана от кюрдския претендент Селяхатин Демирташ (5.4%).Който и да завоюва президентските избори, той ще ръководи друга Турция, с нова политическа система с по-големи пълномощия на президента поради конституционни ремонти, оповестени на референдум. Президентът ще назначава вицепрезиденти, държавно управление (което няма да има премиер) и висши магистрати, ще може да издава укази и да афишира изключително състояние, както и да разпуска Народното събрание на каквото съображение пожелае, само че с това автоматизирано ще привиква изключителни избори (които постоянно ще са за президент и парламент едновременно).

Очертава се безапелационна победа и за ръководещите и на парламентарните избори - над 55.6% за Партията на справедливостта, на която Ердоган е съосновател, и 13.3% за съдружния им сътрудник от Партията на националистическото деяние (ПНД). Партията на Ердоган се чака съгласно това броене да получи 389 места, а съдружният му сътрудник ПНД - 54. Това е така наречен Народен алианс - избирателен съюз, основан според новите правила на вота. Той разрешава на коалиращите се партии да влязат дружно в Народното събрание, даже една от тях да не прескача прага от 10%, изискван от турското законодателство. Втора мощ ще е НРП със 118 депутати. В съюза с тях е и партията на Акшенер с 39 депутатски места. Заедно съюзът им - Националният алианс - би направлявал към една четвърт от местата в Народното събрание. Прокюрдската Народнодемократична партия(НДП) при настоящия резултат няма да влезе в Народното събрание, защото взима едвам 6-68 на 100 от вота и не минава 10-процентната преграда. Тя не стана част от Нациналния алианс на огромните опозиционни партии.

Гласуването завърши тъкмо в 17 ч. турско и българско време. Малко преди този момент публицисти и жители оповестиха в обществените мрежи, че елементи от центъра на Анкара са блокирани от полицията. Очаква се преброяването на гласовете да продължи няколко часа. Забраната за издание на резултати бе в действие до 18:45 ч. турско (и българско) време. Според изборната комисия на Турция преброяването би трябвало да завърши преди среднощ.

И президентът Реджеп Ердоган, и основният му конкурент, Мухарем Индже, показаха убеденост, че резултатите ще са " положителни ", само че изборната комисия би трябвало да си свържи работата " добре ", с цел да разсее подозренията за измами. Пред голям брой от очакващи го поддръжници пред секцията, където гласоподава със фамилията си, президентът сподели: " Турция организира демократична гражданска война. Със президентската система Турция съществено повдига летвата, повдига я над актуалните цивилизации. "

Изборите протекоха при напрежение сред турските управляващи и организации, изпратили наблюдаващи на вота. Анадолската организация разгласи, че 10 европейски жители са били задържани и ще бъдат изправени пред правораздаването, тъй като са се престорили на наблюдаващи и са пробвали да се намесят в изборите. Опозицията и неправителствени организации оповестиха преди вота, че ще имат над половин милион представители, които да наблюдават изборния развой из страната и да се уверят, че ще е почтен. От представители на Добрата партия в Ерзурум идват и известия, че локалният началник на партията е бил погубен дружно с други двама при престрелка в изборна секция. Според в. " Йени джаг " Мехмет Съдък Дурмаз е влезнал в конфликти с политици от други партии, когато опозицията е блокирала опита на 24-ма души от вътрешното министерство да влязат в секцията. Според премиера Бинали Йълдъръм обаче казусът няма нищо общо с изборите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР