Снимка ЕПА/БГНЕСНиколай Патрушев, ястребът на Кремъл, офицер от разузнаването и

...
Снимка ЕПА/БГНЕСНиколай Патрушев, ястребът на Кремъл, офицер от разузнаването и
Коментари Харесай

Човекът на Путин на Балканите

Снимка ЕПА/БГНЕС

Николай Патрушев, ястребът на Кремъл, офицер от разузнаването и непосредствен помощник на съветския президент, е началник на съветския Съвет за сигурност. Той е прочут със своя огнен шовинизъм, таен мироглед и необятен опит в шпионажа, написа журналистът Хауърд Еймъс, който живее в Москва и през последните шест години разгласява репортажи от цяла Русия и някогашния Съветски съюз Еймс в " Политико ", споделя vesti.bg.

Ето какво написа още Хауърд Еймъс:

" Докато съветската външна политика публично се води от външния министър Сергей Лавров, взимането на решения в реалност от ден на ден се управлява от дребна група офицери от разузнаването и чиновници от защитата, които имат непосредствен достъп до Путин.
" Русия от ден на ден се трансформира в адхокрация, където лицата получават отговорности, които могат или не могат да се свържат с формалните им постове ", споделя Марк Галеоти, специалист по съветските служби за сигурност и старши откривател в Института за интернационалните връзки в Прага.
" Патрушев несъмнено е един от хората, които считат, че Русия е в екзистенциална битка за оцеляването си ", добавя той. " Това е Студената война, манихейската визия за света (визията за два обособени свята,„ другата “ половина е ръководена от дявола, а „ нашата “ половина е тази, в която господстват положителното и истината). Свят, в който всякакво превръщане от Запада е имплицитно положително за Москва “.
Участието на някогашния разузнавач демонстрира по-твърд съветски метод към Балканите
Патрушев се причислява към Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съветския съюз през 1974 година Смята се, че за първи път се е срещнал с Путин - някогашен чиновник на разузнаването - още при започване на 90-те години. След 10 години като началник на ФСБ, вътрешната работа на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), той се реалокира през 2008 година в Съвета за сигурност - авторитетен орган от висши служители, основан от Путин.
С огромна част от кариерата си прекарана в сянка, Патрушев има малко публично досие за присъединяване във външната политика. Но той е прочут като един от дребното съветници, близки до президента, които са тясно ангажирани с проекта за анексиране на Крим през 2014 година
Руските служби за сигурност упражняват все по-голямо въздействие върху външната политика, счита Андрей Кортунов, шеф на Съвета за интернационалните връзки на Русия, консултант по въпросите на Кремъл.
В обществени изказвания Патрушев сподели, че Съединени американски щати се пробват да разградят съветската страна, с цел да " разкрият достъп до богати запаси, за които считат, че Русия незаслужено управлява ". Той подлага на критика и това, което счита за все по-агресивно държание от страна на НАТО.
Неофициалната нова позиция на Патрушев, идва във време на неприятни връзки със Запада
Русия е изключително ядосана за присъединението към НАТО по-рано този месец на Черна гора, дребната адриатическа страна, която упрекна съветските чиновници в разузнаването, че са управлявали опита за прелом в страната предходната година, явно предопределен да заплаши кандидатурата за участие.
След обвиняванията, че съветският президент е забъркан в заговора за прелом, Патрушев се втурна към Сърбия, с цел да се срещне с висши държавни чиновници и чиновници по сигурността. Според известията в медиите, Белград е екстрадирал няколко съветски жители, упрекнати в управление на заговора.
Длъжностни лица в Москва настояха, че няма нищо извънредно в пътуването, само че ролята на Патрушев набъбна от този момент.
Миналия месец той се срещна с министъра на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович по време на визитата му в Москва.
" През последната година стана ясно, че Патрушев е даден на Балканите ", твърди Галеоти. " Това споделя нещо за значимостта на района ".
Патрушев няма известни професионални връзки с Балканите, само че назначи Леонид Решетников, специалист на Балканите и някогашен шпионин, в Съвета за сигурност. Миналия октомври, в навечерието на опита за прелом в Подгорица, Решетников съобщи, че е " време за Русия да се върне на Балканите ".
Издигащият се профил на Патрушев на полуострова съответства с повишение на съветската активност в района.
Двама съветски жители - Едуард Сисмаков и Владимир Попов - бяха упрекнати от черногорския съд в опит за подкопаване на конституцията на страната по време на хипотетичния опит за прелом предходната година. Черногорските прокурори считат, че двамата са съветски разузнавачи. Сисмаков, както бе обявено от съветските медии, е работил като военно аташе в съветското посолство в Полша, преди да бъде експулсиран през 2014 година по обвинявания в шпионаж.
Документи, разкрити през тази година, демонстрират и съгласувани старания на съветските шпиони и дипломати в Македония за увеличение на поддръжката за проруски групи.
Русия може да предприеме " доста съществени " ограничения в отговор на всяко по-нататъшно разширение на НАТО на Балканския полуостров съгласно проф. Елена Гускова от Института по славянски проучвания в Москва.
" Съдейки по Черна гора, могат да се подхващат доста разнообразни стъпки ", показва Гускова, като се базира на решението на Кремъл да редуцира икономическите връзки и апела съветските туристи да не посещават страната, която е подвластна от приходите от туризъм.
Патрушев предизвести по-рано тази година, че НАТО се стреми да убеди Босна и Херцеговина, както и Македония да се причислят към блока.
Страната евентуално ще концентрира напъните си върху поддържането на съществуващите съюзи на Балканите, съгласно специалисти. Това значи, по-специално, Сърбия. Двете имат общ славянски генезис и са с най-вече православни християни.
" Русия ще се придържа към страните на Балканския полуостров, които удостоверяват уговорката си да не се причислят към НАТО ", счита Кортунов ".

Адрес към истинската публикация

http://www.politico.eu/article/vladimir-putin-balkans-point-man-nikolai-patrushev/
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР