Снимка: EPA/БГНЕСИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговият български колега

...
Снимка: EPA/БГНЕСИзраелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговият български колега
Коментари Харесай

Нетаняху: България ще отвори почетно консулство в Ерусалим

Снимка: EPA/БГНЕС

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че неговият български сътрудник Бойко Борисов го е уверил, че България ще открие почетно консулство в Йерусалим, което ще обслужва българските ползи в цялата страна, оповестява " Таймс ъф Израел ". Нетаняху сподели на седмичното съвещание на кабинета, че е приказвал с Борисов в събота вечер за основаването на задачата. Вследствие на преместването на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим през май, Израел приканва други страни да ги последват.

" Той реши, откакто беше тук преди няколко дни, да открие тук почетно консулство в Йерусалим. Той се погрижи да ми изясни в нашия диалог, че това консулство освен ще се занимава с българските въпроси в Йерусалим, само че и с българските въпроси из цялостен Израел ", разяснява Нетаняху. " Казах му, че стъпката е приветствана и че доста се надявам, това да докара до бързото разкриване на публично българско посолство в Йерусалим ", добавя министър председателят на Израел.

По-рано този месец Бойко Борисов се срещна с Бенямин Нетаняху в Ерусалим, където изрази своето схващане за желанието на Израел, интернационалната общественост да признае града като столица. Той обаче акцентира, че България няма да реалокира посолството си в Ерусалим, до момента в който не бъде подписана израелско-палестинска мирна договорка.

Американският президент Доналд Тръмп разгласи през декември 2017 година, че възнамерява да признае Йерусалим за столица на Израел и да реалокира американското посолство там. Американското посолство публично бе намерено на 14 май. България отговори на хода на Тръмп, като съобщи, че статутът на Ерусалим " като заветен обект на трите монотеистични религии би трябвало да бъде контрактуван в хода на израелско-палестинските мирни договаряния, които ще доведат до съглашение за окончателния статут на палестинските територии ". На 21 декември България гласоподава в поддръжка на резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, която назова решението на Тръмп за Ерусалим " недействително " и съобщи, че " би трябвало да бъде анулирано ".

Досега Съединени американски щати, Гватемала и Парагвай са преместили посолствата си в Ерусалим. Няколко други страни, в това число Чешката република и Румъния, показаха интерес към пренасяне, въпреки че такова не се чака скоро. В края на май Чешката република отвори още веднъж своето почетно консулство в Ерусалим. Открито при започване на 90-те години на предишния век, чешкото почетно консулство в града е закрито през 2016 година заради гибелта на почетния консул. Чешкият президент Милош Земан, прочут със своята произраелска позиция, неведнъж разяснява, че желае посолството на страната му да е в Ерусалим.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР