Снимка: ЕПА/БГНЕСХагски съд потвърди днес предишна присъда за отговорността на

...
Снимка: ЕПА/БГНЕСХагски съд потвърди днес предишна присъда за отговорността на
Коментари Харесай

Съд в Хага: Холандия е частично отговорна за клането в Сребреница

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хагски съд удостовери през днешния ден предходна присъда за отговорността на Холандия за гибелта на над 300 мюсюлмани, убити от босненските сръбски сили през 1995 година в Сребреница, съобщи Би Би Си. Съдът обаче смекчи до известна степен присъдата от 2014 година на по-нисша правосъдна инстанция в Хага, съгласно която холандските бойци носят отговорност за предаването на 350 мъже, укриващи се от сръбските сили в базата на Организация на обединените нации в Сребреница. Според днешното решение на Апелативния съд управляващите в Холандия са отчасти виновни за гибелта на предадените мъже, потърсили леговище. Председателстващият арбитър Гепке Дулек съобщи, че вследствие на предаването на мъжете от холандските миротворци, " те са били лишени от опция за оцеляване ".
Делото преглежда гибелта на босненци, които са се укривали в холандската база край Сребреница, само че след нейното пренаселване е трябвало да я изоставен. Съдът заключи, че холандските военни са знаели, че „ съществува действителна опасност те да бъдат подложени на нечовешко отношение от страна на босненските сърби “, в случай че изоставен територията въз основата, само че не са съумели да подхващат нужните дейности, с цел да ги защитят. Присъдата се преглежда като изключение, защото Организация на обединените нации се употребява с имунитет от правосъдно гонене. Въпросните повече от 300 жертви са част от към общо 8000 мюсюлмани - най-вече мъже и момчета, убити от босненските сръбски сили в най-жестокото кръвопролитие в Европа след Втората международна война.
В същото време стотици някогашни синис кански съдат държавното управление, че са били изпратени изобщо в Босна. Всеки от моите 206 клиенти желае отплата от 22 000 евро, съобщи юристът на ищците Михаел Руперти. Общата стойностна компенсациите е в размер на към 4.5 млн. евро. „ Те към момента понасят вреди във всички аспекти на живота си и имат вяра, че Министерството на защитата би трябвало да бъде подведено под отговорност “, сподели още Руперти. Сребреница и близките села бяха обитаеми преобладаващо с мюсюлмани в най-вече сръбската Източна Босна. Анклавът бе под военна блокада от началото на босненската война през 1992 година до клането единствено няколко месеца преди приключването на спора посредством интернационално ходатайство. През 2015 година Европейският съюз разгласи, че ще окаже помощ за привличането под отговорност на отговорните за геноцида в Сребреница преди 20 години. " Ние удостоверяваме нашата твърда позиция за оказване на помощ по привличането на отговорните под отговорност. Европейската интеграция стартира с правораздаване, дружно с помиряване сред народите и тяхната взаимна работа над общия план за мир, сигурност и подем “, сподели тогава ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР