Снимка: ЕПА/БГНЕС Ученият от Чикагския университет Ричард Талер е отличен

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Ученият от Чикагския университет Ричард Талер е отличен
Коментари Харесай

Изследовател на поведенческата икономика е отличен с Нобел


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ученият от Чикагския университет Ричард Талер е отличен с Нобеловата премия през 2017 година за стопанска система за достиженията си в поведенческата стопанска система посредством неговите писания за психичните и обществени механизми при вземането на решения от потребителите и вложителите. Изследванията му " хвърлят мост сред икономическите и психически разбори на вземането на решения от индивида ", разгласи Нобеловият комитет в понеделник.

Традиционната стопанска система позволява, че хората имат добър достъп до информация и я обработват съвършено, както и че постоянно могат да изпълнят проектите си. Това обаче е банален модел на човешкото държание, който редовно води до несъответствия с действителността. Работата на Талер уголемява икономическия разбор, като работи по три психически черти, които въздействат върху икономическите решения - лимитираната рационалност, обществените желания и неналичието на самоконтрол. Така той демонстрира по какъв начин тези човешки черти систематично въздействат на самостоятелните решения и на протичащото се на пазарите.

Постиженията на 72-годишния Талер разкриват нови полета за стопански проучвания и политики.

Американският академик ще получи 9 милиона шведски крони или близо 1.1 милиона $. Нобеловата премия за стопанска система или по-точно Наградата за стопански науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света премия за принос в региона на стопанската система и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките.

Наградата за стопанска система не е упомената в наследството на Алфред Нобел. Тя е добавена през 1969 година благодарение на Риксбанк и от този момент е присъждана от Нобеловата фондация по същия метод, по който се присъждат петте първични Нобелови награди. С премията за стопанска система се отличават значими научни открития, както и тяхното влияние върху тази област от познанието.

Нобеловата премия за стопанска система се присъжда въз основа на номинации от особено подбрани икономисти, рекомендация на Комисията по премиите за обществени науки към Шведската кралска академия на науките и посредством скрито гласоподаване от цялата академия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР