Снимка: ЕПА/БГНЕС Ангела Меркел най-вероятно отново ще е канцлер, но

...
Снимка: ЕПА/БГНЕС Ангела Меркел най-вероятно отново ще е канцлер, но
Коментари Харесай

Перспективата пред Германия: Изтощаващ съюз с несигурно бъдеще


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел най-вероятно още веднъж ще е канцлер, само че нейният четвърти мандат сигурно ще е най-деликатният и сложният до момента.

След като социалдемократите изключиха изрично опцията да ръководят още веднъж с Християндемократическия съюз, Меркел няма различен избор с изключение на да контракти единствената математически допустима коалиция със Зелените и Свободната демократическа партия. В противоположен случай Германия върви към нови избори. Бъдещето на една такава коалиция обаче наподобява нестабилно.

Грозящата ни коалиция сред ХДС, Свободната демократическа партия и Зелените ще е единствено един изтощаващ съюз, който няма да изтрае през целия идващ четиригодишен интервал, предсказва авторитетният " Франкфуртер алгемайне цайтунг " и мнението му се споделя от множеството немски и международни медии.

Окончателните резултати

Консерваторите на Ангела Меркел печелят вчерашните избори, само че със доста по-слабо показване от предстоящото от немската канцлерка, демонстрират окончателните резултати.

Християндемократически съюз дружно с баварската си партия посестрима Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС) печелят 33 % от вота (8,5 на 100 по-малко от предходните избори). Германска социалдемократическа партия (ГСДП) - 20,5 % (-5,2); десните националисти от " Алтернатива за Германия " - 12,6 % (+7,9); Свободна демократическа партия (либерали) - 10,7 % (+5,9); " Левите " (радикална левица) - 9,2 % (+0 6) и партия " Зелени " - 8,9 % (+0,5).

В новия си състав Бундестагът ще има рекорден брой депутати - 709, при 630 в настоящия, като ХДС/ХСС ще имат 246 места, ГСДП – 153, " Алтернатива за Германия " – 94, Свободната демократическа партия - 80 депутати, Зелените - 67, Левите - 69.

Трудни договаряния, които може да не завършат до края на годината

Ангела Меркел не можа да каже дали до края на годината ще може да сформира ново държавно управление на Германия, само че изключи опцията за държавно управление на малцинството, съобщи ДПА.

На журналистически въпрос по отношение на вероятно бъдещо ръководство в малцинство тя отговори: " Не виждам това ". И добави, че има желание Германия да разполага със " устойчиво държавно управление ". Тя означи, че чака сложни договаряния за образуването на ръководеща коалиция, само че не можа да каже дали новият кабинет ще възникне до края на календарната година.

Пред тв канал А Ер Де Ангела Меркел категорично позволи опцията за коалиция с демократичната Свободна демократическа партия и екологичната партия Зелени.

Говорейки по-рано пред свои последователи, Ангела Меркел съобщи, че се е надявала на " по-добър резултат ". Тя добави, че ще изслуша " паниките и терзанията " на хората, дали своят вот за " Алернатива за Германия ", с цел да ги завоюва назад.

Водачът на немските социалдемократи Мартин Шулц съобщи, че партията му е длъжна да премине в съпротива и да отстоява демократичните полезности на страната, откакто поддръжката за нея спадна до най-ниското си равнище в следвоенната ера. " Осъзнахме задачата си - да бъдем мощна съпротива в тази страна и да пазиме демокрацията против тези, които я слагат под въпрос и я нападат ", сподели Шулц пред партийните членове, които го приветстваха в централата на ГСДП в Берлин.

Очертаващата се освен това състояние коалиция (наричана шеговито „ Ямайка " поради цветовете на партиите в нея, които съответстват с цветовете на знамето на Ямайка: черно за християндемократите, жълто за либералите и зелено за Зелените), към този момент съществува в обособени федерални провинции, само че не и на национално равнище.

Засега не е ясно двете по-малки партии въобще ще се съгласят да влязат в такова държавно управление. Освен това, както отбелязва Дойче веле, не е загадка, че както в баварския Християнсоциален съюз, по този начин и в нейната личната партия на Меркел ХДС съществуват много запаси към съюза с либералите и Зелените.

Независимо от това болшинството в ХДС/ХСС сега не подлага на подозрение престижа на Ангела Меркел. Още повече, че в Бавария ХСС реализира слаб резултат, а това разклаща позициите както на тази партия, по този начин и на водача ѝ Хорст Зеехофер.

Ще са нужни много отстъпки от всички страни

Може да се чака, че от Бавария ще прозвучат пиперливи реплики по такива тематики като бежанската политика и вътрешната сигурност в Германия, написа по-нататък немската медия. А това вероятно в допълнение ще затрудни договарянията с либералите и Зелените. Защото изключително Зелените мъчно ще убедят своите гласоподаватели, че разпоредбите за предоставяне на политическо леговище в Германия, да вземем за пример, би трябвало да бъдат затегнати в допълнение. По-лесно ще се реализира компромис по въпросите, свързани с битката против тероризма. Защото всички евентуални участници в една коалиция „ Ямайка " са единомислещи, че най-много полицията има потребност от повече хора и по-добро съоръжение.

Тъй или другояче, християндемократите ще бъдат принудени да създадат много отстъпки. Нито Зелените, нито либералите ще бъдат склонни да одобряват, примерно, по-нататъшни ограничавания на гражданските права и свободи. В същото време тези две партии ще би трябвало да положат много старания, с цел да седнат дружно в кабинета. Либералите, които след четири години още веднъж се завръщат в Бундестага, постоянно упрекват Зелените, че се пробват да се държат опекунски по отношение на германците. Зелените пък считат, че СвДП се интересува основно от орязването на държавните разноски и подценява публичните ползи, давайки преимущество на бизнеса, разказва обстановката Дойче веле.

С други думи, либералите и Зелените би трябвало да положат много старания вътре в личните си редици, с цел да реализиран някакво доближаване както в задачите, по този начин и в манталитета си. Важна роля в това отношение може да изиграят такива опитни политици, като зеленият министър-председател на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, който ръководи дружно с християндемократите една релативно консервативна и стопански доста мощна провинция. Но 69-годишният Кречман постоянно става обект на рецензия вътре в личната си партия – най-много от лявото ѝ крило.

В СвДП сходна роля може да изиграе заместник-председателят на партията Волфганг Кубики. 65-годишният политик даде решителен принос за сглобяването таман на коалиция „ Ямайка " в Шлезвиг-Холщайн, която пристигна на власт през юни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР