снимка ДПСВъв времена на световна криза, пандемия и страх за

...
снимка ДПСВъв времена на световна криза, пандемия и страх за
Коментари Харесай

Струма: Кметът на Якоруда си поръча служебно Порше за над 75 000 лева

снимка Движение за права и свободи

Във времена на международна рецесия, пандемия и боязън за утрешния ден кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов чака доставката на ново служебно " Порше " за над 75 000 лв., заяви районното издание .

Обществената поръчка е предходна през търг с един-единствен претендент – „ Порше Лизинг ". Колата е с електронна система за надзор на сцеплението и блокировка на диференциала, помощник при тръгване по надолнище, паркинг датчици, въздушни възглавници за всички места и настрана за коленете на лидера, система за различаване на умората, автотелефон, асиметрично делима задна облегалка, автоматизирано затъмняване на вътрешното и външното огледало и други екстри.

Стойността на новото служебно украшение, което към момента не е пристигнало в Якоруда, е 75 743 лева Първата вноска от 11 655 лева без Данък добавена стойност към този момент е платена съгласно контракта, а останалите пари ще се заплащат 60 месеца /5 години/ на равни месечни вноски. Заради лизинга компанията ще прибере 4464 лева от лихви. Последната вноска от 11 655 без Данък добавена стойност ще бъде платена през есента на 2025 година – до месец след приключване на лизинговия контракт. Дотогава е и гаранционният период на автомобила.

Още през февруари Кафелов повдигна въпроса пред Общинския съвет в Якоруда за възобновяване на автомобилния парк, тъй като употребяваният сега от администрацията Volkswagen Passat е с пробег от над 500 000 км, механически нередовен, морално стар и неспособен за по-дълги пътувания. На сесия тогава градоначалникът не посочи каква тъкмо кола търси и само загатна, че изборът на марката ще е сред Opel, Volkswagen и Skoda.

На идната сесия в сряда съветниците от нежната съпротива в Якоруда се надяват да схванат детайлности за договорката, тъй като в последна сметка колата ще се заплаща от бюджета на общината. Не е ясно дали на съвещанието ще участва Кафелов, с цел да им даде уточнения, тъй като за 8 месеца от началото на годината досега той е участвал единствено на 2 общински сесии.

Междувременно в дневния ред на питанията влезе и площадът на Якоруда, който преди дни изненадващо пропадна, макар че строителството му свърши единствено преди 2 месеца, написа още. Дупката зейнала, откакто се е срутил големият цветарник, изработен на моста над река Гниле, която минава през града.

Според якорудчани единствено в цветарника били излети 3 самосвала бетон и настрана земна маса. Огромната тежест срутила оборудването, което е над празнина, вследствие на което се наложило да се събори и останалата част на моста, която се напукала след сриването. В момента мястото е едно от най-опасните за минаване, а хората се тормозят, че жълтите ленти към него не са никаква спирачка за децата им и всеки миг може някое от тях да падне. Съветниците пък се тревожат, че ремонтът на ремонта ще бъде отсрочен за идната пролет, тъй като идва много несъответствуващият за строителство зимен сезон, а до тогава дупката ще би трябвало да се заобикаля.

От напомнят още, че модернизацията на градския площад в Якоруда бе предоставена предходната година с социална поръчка, която завоюва единственият претендент – „ Билдинг компани “ ЕООД. Фирмата е на някогашния общински консултант от Дъбница Бисер Узунов, който е " обичаният строител " на Н. Кафелов и по време на неговото ръководство е усвоил публични средства в размер на стотици хиляди левове. Само ремонтът на якорудския площад е на цена от 867 388 лева, а финансирането – европейско.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР