Снимка: Дойче велеТя е от Афганистан. Той идва от Сирия.

...
Снимка: Дойче велеТя е от Афганистан. Той идва от Сирия.
Коментари Харесай

Мохамед от Алепо: Не искам в Германия, в България е по-хубаво

Снимка: " Дойче веле "

Тя е от Афганистан. Той идва от Сирия. Пристигнали са в България като бежанци. И са решили да останат. Отдавна работят, а децата им вървят на учебно заведение. " Дойче веле "  разказва за срещите си с мигранти в България, написа dnes.bg.

Посещаваме бежанския център в Харманли три години след конфликтите там. През ноември 2016 центърът, в който тогава обитаваха над 3 хиляди души, беше подложен под карантина поради митинги, подклаждани от националистически организации, които смятаха, че има заплаха да плъзнат епидемии. Подобен риск не беше потвърден, само че напрежението ескалира, служители на реда и мигранти бяха признати в болница, имаше съществени материални провали, а над 400 души бяха задържани в нощта на конфликтите.

Харманли през днешния ден

Днес в центъра в Харманли е умерено. В 10 часа сутринта не срещаме съвсем никого по пътеките, градинките и спортните стадиони в комплекса. Служителите ни описват, че огромна част от 120-те жители са на работа, а децата - на учебно заведение.

Веднага питаме: Как по този начин на работа? Пребиваващите в центъра остават тук единствено до момента в който тече процедурата им за приемане на статут. Оказва се, че три месеца след началото на тази процедура те имат право да работят. Славчо Янев, шеф на центъра в Харманли, ни споделя, че доста хора се възползват от тази опция. “В текстилната сфера в Харманли. В Хасково вършат саралии. Работят и в хлебната промишленост, в заведения, в фабрики, на бензиностанции ”, изброява Янев.

Десетина души са намерили прехранване в други градове в страната и живеят там чартърен - в София, в Пловдив, в Димитровград. Янев ни споделя по какъв начин се регламентира това: “Аз издавам решение за външен адрес. Минава една процедура, сътрудниците от Министерство на вътрешните работи ревизират дали този адрес съществува. А те си оставят телефонния номер и когато има нужда, им се обаждаме по телефона и те идват тук ”.

Срещаме млада жена от Афганистан, която също е работила отвън центъра - в София, в цех за почистващи материали. Но се върнала назад в Харманли, където работи в завод, в който шият завивки. Има три деца. И трите вървят на учебно заведение в Харманли. Днес е тук, с цел да разбере какво става с документите ѝ. От четири години е в България, само че още не е получила статут. Тя и брачният партньор ѝ са принудени да живеят настрана, защото неговата процедура е приключила с отвод. Мъжът апелира пред две инстанции, само че те удостоверяват решението. Затова в този момент се намира в бежанския център в Любимец, който е от затворен вид, а дамата сама се грижи за децата.

Хората в близост ни описват, че работи доста и в недобри условия. Работодателите ѝ заплащат малко и със забавяне. Служители в центъра удостоверяват, че в действителност има случаи, в които кандидатстващите за леговище в България стават жертва на неточни работодатели, изключително в шивашката промишленост. Работа от заран до вечер против прекомерно малко пари. “Трите деца се прибират от учебно заведение и чакат мама, само че мама е всеки ден на работа до късно ”, споделя ни преводачът на дамата от Афганистан.

Къде и какво работят мигрантите в България?

За сферите, в които работят мигрантите, и проблемите, с които се сблъскват, приказваме с Мартина Райчинова от “Каритас ”. От неправителствената организация оказват помощ с безвъзмездни курсове по български, психическа поддръжка, помощ пред институциите и при търсенето на работа. Само през 2018 година те са съумели да окажат подпомагане на 2 747 бежанци и мигранти.

Мартина ни споделя, че мигрантите, които знаят най-малко един западен език, могат да работят в прът центрове, където изискванията и заплащането по принцип са положителни. “Доста хора работят и в Илиенци. Но там съм чувала за злоупотреби. Особено с непридружените малолетни, тъй като те нямат право да подписват контракти. Оплаквали са се, че не им заплащат ”, изяснява Мартина. За забавени заплащания ни описват и в Харманли. Както и за случаи, в които кандидатстващият за статут получава отвод, до момента в който работи. Това значи, че би трябвало незабавно да бъде изместен в център от затворен вид, а заплатите, които е изработил, остават неизплатени.

Разказваме на Мартина историята на дамата от Афганистан, с която се запознахме в Харманли. За изискванията, в които е принудена да работи, както и за това, че българските управляващи на процедура са разделили фамилията ѝ. Мартина споделя, че е чувала и за други сходни случаи. И изяснява по какъв начин се стига до това делене на фамилии. “Има политика хората от едно семейство да се обработват като изцяло обособени случаи. Не знам за какво е по този начин, само че мъжът и дамата си имат обособени процедури ”, изяснява Мартина. И дава още един образец: “Разделят се и пълнолетни деца от родителите им. Случвало се е да вземем за пример 18-годишно дете да получи статут, а неговата майка още да няма подобен ”.

" Благодаря на България "

Но има и доста позитивни образци - хора, които упражняват в България своята професия-мечта и даже са съумели да изградят семейство тук. Един от тях е Мохамед Джамал, който идва в България през лятото на 2013 година. Още през 2014 стартира да работи като коафьор в София. Докато приказва с нас пред бръснарницата в центъра на столицата, Мохамед се поздравява с всички съседи, които влизат и излизат от постройките в близост. “Не желая да вървя в Германия. Тук е по-хубаво ”, споделя ни той и прибавя: " По-топло е, по-близко до нас ”.

Мохамед е от Алепо, само че не следи обстановката там, дори вести не гледа. Мисли единствено за болния си татко, който е в Турция. Сириецът има шест деца от първия си брак и едно от втората си брачна половинка, която е българка. “Всички те вървят на българско учебно заведение ”, споделя ни той. “Благодаря на България. ”

Новите деца на България

И децата в Харманли, които съставляват една трета от всички пребиваващи в бежанския център, вървят на учебно заведение. 22 от тях посещават образователните заведения в града, съвсем всички останали още не са в учебна възраст. А откакто приключат с образователните занятия, част от тях се включват в план на “Каритас ”, в границите на който майсторят, учат и доразвиват познанията си. Последно са се подготвяли да бъдат коледари. Афганистанските деца ще бъдат облечени в подобаващи костюми и ще посетят пенсионерските клубове в Харманли.

В София “Каритас ” също работи с децата. Например в границите на изложбата “През очите на другия ”. “Това е една галерия, която направихме по случай Деня на отворените порти в месеца на бежанеца, който организираме всяка година през ноември ”, споделя Мартина от “Каритас ”. “Помолихме деца от учебни заведения в София, които имат съученици бежанци, да нарисуват по какъв начин си показват тяхната татковина. А децата бежанци нарисуваха по какъв начин виждат България. ”

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР