Снимка Department of State of the United States of AmericaТой

...
Снимка Department of State of the United States of AmericaТой
Коментари Харесай

Почина Колин Пауъл

Снимка Department of State of the United States of America

Той е 65-ият държавен секретар на Съединени американски щати (2001-2005)

На 84-годишна възраст умря някогашният държавен сакретар на Съединени американски щати Колин Пауъл. Той е умрял след затруднения от COVID-19.

Колин Лутър Пауъл е пенсиониран военачалник с 4 звезди от армията на Съединените щати.

Той е 65-ият държавен секретар на Съединени американски щати (2001 – 2005, при президента Джордж У. Буш, и първи от афроамерикански генезис на тази позиция.

Пауъл също по този начин служи като Национален консултант по сигурността на Съединени американски щати (1987 – 1989), като главнокомандващ на Командния щаб на щатските военни сили (1989) и Глава на Обединения комитет на началниците на щабове на Съединени американски щати (1989 – 1993), която позиция заема по време на Войната в залива, като на тази позиция е първият афроамериканец.

Миналата година по време на митингите против расизма Пауъл подлага на критика остро Тръмп.

" Тръмп се отдалечи от конституцията на Съединени американски щати ". Пауъл бе републиканец също като Тръмп. " Ние имаме конституция и всички би трябвало да я съблюдават. А нашият президент се отдалечи от нея ", сподели той пред телевизия CNN.  " Той лъже през цялото време; още в деня на избирането си стартира да лъже ", сподели още Пауъл по адрес на Тръмп.

Гневният отговор на президента не закъсня. " Дървенякът Колин Пауъл е виновен за това, че се замесихме в пагубните войни в Близкия изток. Не беше ли Пауъл този, който твърдеше, че Ирак имал оръжия за всеобщо заличаване? Такива нямаше, само че все пак се потегли на война ", написа в Туитър американският президент Тръмп. И както постоянно досега засегна мъчителен нерв в американското общество. Обвиненията против Пауъл във връзка войната в Ирак, фактически, не са без съображение. Но самият Доналд Тръмп още през 2002 година беше измежду тези, които подкрепяха похода на Съединени американски щати против Саддам Хюсеин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР