Снимка: Дарик10-годишната сага около идеята за изграждане на детелина на

...
Снимка: Дарик10-годишната сага около идеята за изграждане на детелина на
Коментари Харесай

Сагата с детелинатa край Игнатиево е към края си, започва проектиране

Снимка: " Дарик "

10-годишната сага към концепцията за създаване на „ детелина ” на автомагистрала „ Хемус ” край Игнатиево е на път да завърши. Преди броени дни е бил подписан спогодителен протокол сред Община Аксаково и Агенция „ Пътна инфраструктура ”, който дава зелена светлина за планиране и строителство на пътното оборудване и разпределя отговорностите на двете страни. Това разкри пред Дарик зам.-кметът на Община Аксаково  Красимира Дянкова.    

Предстои правене на механически план, както и обезпечаване на нужните общински терени в обсега на оборудването, което ще е ангажимент на локалната власт. Задължение на Агенция „ Пътна инфраструктура ” ще е да завърши всички останали процедури, които се изискват по закон, включително и избор на реализатор на градежа. 

Проектирането ще бъде предоставено на външен реализатор. До момента са разработвани доста разновидности за „ детелината ”, като от кметската администрация в Аксаково са се постарали то да заема най-малко повърхност. 

Съоръжението ще се разгръща на повърхност от към 60 декара. При построяването му ще се употребява съществуващия надлез над автомагистралата, уточни Дянкова. Тя разкри още, че реализацията на плана за „ детелина ” край Игнатиево ще коства над 6 милиона лв., по предварителни планове. Ако не се появят изключителни спънки, детелината може да бъде подготвена до края на идната година. 

Връзката с автомагистрала „ Хемус ” ще „ отключи ” опциите за вложения в региона на Аксаково. Ще бъдат основани и доста нови работни места, означи зам.-кметът Дянкова. 
Започва реализацията на още един план с присъединяване на Община Аксаково. В землището на Игнатиево следва създаване на Автоматична газово-разпределителна станция. Вече има издадено позволение за градеж, като оборудването ще бъде построено върху общински терен. Станцията ще даде опция за понижаване на охранителната зона към газопровода от 150 на 70 метра от всяка страна.  

103 км е общата дължина на общинската пътна мрежа в община Аксаково. Едва към 1/10 от пътищата са в относително положително положение. Това е извънредно огромен проблем, защото поддръжката, построяването и ремонтът изискват извънредно огромен запас, с какъвто Община Аксаково не разполага. Няма и европейски стратегии, по които да се привлекат средства, посочи Красимира Дянкова.

За обезпечаване не целево финансиране на част от общинските пътища ще се разчитана поддръжката на регионалния шеф и варненски депутати, защото доста от пътищата имат основно значение, а някои прави са в сериозно положение. Има и пътища с по-сериозно значение като правата сред селата Осеново и Кранево. Тя се явява опция на пътя Златни пясъци - Кранево, където има съществено свлачище. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР