Снимка: БулфотоЗастрахователната компания Бул инс до момента е превела по

...
Снимка: БулфотоЗастрахователната компания Бул инс до момента е превела по
Коментари Харесай

10 лв. на загинал човек е обезщетението за загинал човек в трагедията край Своге

Снимка: Булфото

Застрахователната компания " Бул инс " досега е превела по 10 лева обезщетение на трима от наследниците на двама от починалите в нещастието край Своге през август 2018 година, пише mediapool.bg.

``
реклама

За неуместната неправда алармираха в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и шефа на Комисията за финансов контрол Бойко Атанасов наследниците на починалите в злополуката край Своге.

В края на август предходната година 20 души починаха, откакто рейс се прекатурна и изхвърча от шосето. След нещастието се стигна до оставки на трима министри, повдигнаха се обвинявания на длъжностни лица, бе заменено управлението на АПИ и бе основана нова организация за пътна сигурност.

" Уважаеми господин Борисов, знаете ли, че животът на един човек коства 10 лв.? Да, 10 лв.! На толкоз застрахователна компания " Бул Инс " АД оцени живота на нашите майки, татковци и деца! Поведението на този български осигурител ни кара да се усещаме унизени и огорчени, без религия в справедливостта и закона. Ако " Бул Инс " АД нямат финансовия запас да платят за гибелта на 20 души, то тогава ние си задаваме въпроса дали няма да се повтори случая със ЗК " Олимпик ", само че този път със стотици хиляди наранени българи ",жалват се наследниците до Борисов.

Има две годни застраховки, съотносими към компенсациите на жертвите от нещастието. Едната е " Гражданска отговорност " на рейса, която обаче ще зависи от изхода на наказателното дело. Тя е подписана с " Лев инс ". Наследниците на починалите следва да получат компенсации и по застраховка " Злополука " за пасажерите на седящите места, изясни пред Mediapool адв. Владимир Тодоров, ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

По думите му в тази ситуация има закрепен размер на компенсацията по застраховка " Злополука " при гибел на пасажер – 50 000 лева, които се разделят сред наследниците на починалия. За приемането на сумата са нужни 5 документа – протокол за ПТП, лист на пътуващите, смъртен акт, уверение за наследници и номер на банкова сметка.

" Всички тези документи са показани от трима от наследниците още през септември – октомври в компанията " Бул инс ", с която е подписана застраховката, само че досега на хората е изплатено обезщетение от 10 лева ", разказа Тодоров.

По думите му в началото застрахователят е отказвал да заплати, само че след тъжба до КФН, последвана от инспекция, сдружението " Бул инс " е решило да изплати по 10 лева с аргумента, че преди курса компанията транспортьор не е уведомила организация " Автомобилна администрация ", както е по закон.

" Няма никаква връзка сред сходно вероятно нарушаване и застраховката ", смята адв. Тодоров. По думите му наследниците ще пристъпят към каузи против застрахователя. Всички те са на друг стадий във връзка с претендирането на компенсациите.

Mediapool се опита да се свърже с " Бул инс ", само че към момента няма реакция от компанията. Въпрос за мнение по случая е насочен и към Комисията за финансов контрол.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР