Снимка БулфотоЗаместник министър-председателят Томислав Дончев изпрати дo всички администрации писмо

...
Снимка БулфотоЗаместник министър-председателят Томислав Дончев изпрати дo всички администрации писмо
Коментари Харесай

Вицепремиерът Томислав Дончев изпрати важно писмо до администрациите, което засяга всеки българин

Снимка Булфото

Заместник министър-председателят Томислав Дончев изпрати дo всички администрации писмо с апел да съблюдават закона и да преустановят условието към неосъждани жители да показват на институциите удостоверение за съдимост на книжен притежател, оповестяват от пресслужбата на Министерски съвет.

С измененията в законодателството, в действие от началото на годината, отпада изцяло условието към лицата с чисто правосъдно минало да показват удостоверението като доказателство, а администрациите са задължени и оправомощени да вършат информация за данните за съдимостта на жителите посредством инспекция в регистрите и електронен продан на информация.

Така при издаване на удостоверение за съдимост по длъжностен път отпада условието жителите да дават акт за раждане и към този момент не се събира държавна такса.
Мярката е част от дълготрайния приоритет на държавното управление за осъществяване на административна промяна, която води до облекчение на процедурите и повишение качеството на административно обслужване за жителите и бизнеса.

Тази цел се реализира посредством унищожаване на условието за показване на някои от по-разпространените публични документи на книжен притежател, опростяване на режимите, регламентиран достъп до регистри, електронен документооборот и длъжностен продан на информация сред институциите.

В отговор на постъпилите недоволства, че административни структури в страната не престават да изискват удостоверение за съдимост като част от нужните документи за даване на административна услуга, вицепремиерът Дончев инициира основаването на умишлен електронен адрес [email protected], където жители да алармират за непозволено изисквани от тях удостоверения и свидетелства. Сигналите ще се ревизират от Главния инспекторат на Министерския съвет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР