снимка БулфотоЗадгранични лекарства купуват сънародниците ни, за да се лекуват

...
снимка БулфотоЗадгранични лекарства купуват сънародниците ни, за да се лекуват
Коментари Харесай

Купуваме задграничнин лекарства за ковид, излизат по-евтино дори с куриерската такса

снимка Булфото

Задгранични медикаменти купуват сънародниците ни, с цел да се лекуват от коронавирус. Основните дестинации са Гърция и Турция. Това сподели инспекция на в обществените мрежи. Причините за интернационалното извършване на покупки на медикаменти са две – у нас постоянно липсват съществени лекарства, а също така цените им в прилежащите страни са много по-ниски, даже като прибавим и цената на куриера.

Още преди две седмици стана ясно, че някои от най-често употребяваните групи медикаменти за лекуване на ковид в домашни условия изчезват бързо от аптечната мрежа. Проблемът пристигнал от страха на хората, че таблетките ще изчезнат от фармацевтичните хранилища и по тази причина се презапасявали, заключи тогава здравният министър проф. Костадин Ангелов. Въпреки че на съвещание през вчерашния ден в Министерски съвет, на което министрите рапортуваха на премиера Бойко Борисов, че е направено нужното, с цел да бъдат обезпечени най-необходимите лекарства, включително и посредством спомагателен импорт (виж стр. 4), се оказа, чегрупи във Facebook към този момент са организирали трансгранична търговия

които да доставят най-нужното. От споделените в мрежата контакти на аптеки в Гърция и Турция излиза наяве, че фармацевтите в южните ни съседки употребяват вайбър за поръчки и са привикнали да поддържат връзка с клиенти от България.

Оскъпяване на продуктите няма, купувачът поема в допълнение само цената на куриерската услуга. За да е по-евтино пък, самите аптекари оферират медикаментите да се пращат с обща поръчка за подобаващ град. Цените на антиколаголантите и антибиотиците зад граница също са по-различни от България – най-често са в пъти по-ниски. Така да вземем за пример един от най-често публикуваните антибиотици за лекуване на ковид у нас коства над 18 лева, до момента в който в прилежаща Сърбия цената му е към 6 лева

За да се понижи напрежението върху аптечната мрежа в страната, лекарският съюз предложи медикаментите, за които не се изисква рецепта, да се продават в денонощните магазини и бензиностанциите. БЛС има концепция да се даде финансов тласък от по 1000 лв. на аптека, с цел да работи непрекъснато.

„ Това предложение малко ме развесели. Не бих могла да си показва, че едно здравно съсловие, което познава своята специфичност на работа, ще даде съвет за нещо, което ние от дълго време обсъждаме.1000 лв. не са задоволителни за това и би трябвало да се откри по-сериозно финансиране ”, разяснява ръководителят на районната фармацевтична гилдия в Пловдив Димитрия Стайкова.

„ Все още липсват медикаменти, които се изписват всеобщо от персоналните лекари при лекуване на COVID-19. След като стана явен казусът с доставката на тези лекарства, се организира среща при министъра на опазването на здравето по отношение на нискомолекулните хепарини ”, добави Стайкова.

Тя уточни, че се следи дефицит и на избрани кортизонови таблетни форми, употребявани при домашното лекуване. Все още обаче се намират част от антибиотиците. Фармацевтите насочиха зов към персоналните лекари да изписват в рецептите не комерсиалното, а непатентното име на антибиотиците, с цел да не се постанова на пациентите да се връщат за нова рецепта.

„ В аптеките идват самите заболели или техните карантинирани близки. Не бива да позволяваме обикалянето на този вид хора ”, добави Стайкова. Относно концепцията медикаменти без рецепта да се продават в денонощните магазини и бензиностанции Стайкова сподели, че има сходни образци от Англия. Тя обаче се разгласи срещу предлагането.

„ Имаме своите причини и ще ги предоставим на всички равнища. Независимо че тези лекарства са без лекарско наставление, има доста злоупотреби и даже тежки отравяния ”, обясни ръководителят на районната фармацевтична гилдия в Пловдив.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР