Снимка БулфотоЗадълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване

...
Снимка БулфотоЗадълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване
Коментари Харесай

Борисов: Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с края на Българското председателство

Снимка Булфото

Задълженията на Лиляна Павлова не завършват с формалното закриване на Българското председателство. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на зам.- ръководителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Антон Кутев за функционалните отговорности на министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, съобщи „ Фокус “.

Кутев попита какво прави сега това звено, какви са функционалните характерности, за какво се постанова към момента Лиляна Павлова да извършва функционалностите министър на европредседателството и какво работи тя сега.

Борисов му отговори: „ В Европа има разнообразни модели, а това като първо европредседателство беше значимо за България “.

Премиерът уточни, че страната ни е избрала разновидността с умишлен министър по европредседателството. „ По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз България се потвърди като заслужен, постоянен и виновен сътрудник в общността. Успяхме да балансираме съществени и сложни диспути “, уточни министър-председателят.

По думите му от страни като Румъния и Хърватия са отправили покана към страната ни, с цел да споделим насъбрания опит по време на председателството.

„ Страната ни е част от триото Естония, България и Австрия и към сегашния миг работи в непрекъсната съгласуваност с Естония и Австрия по признатата ни стратегия. Като този развой ще завърши с систематизирани резултати в края на 2018 година “, сподели Борисов.

Той увери, че функционалните отговорности на министър Павлова не завършват с формалното закриване на Българското председателство на края месец юни, а с формалното привършване на трите председателствата.

„ Освен това министър Павлова е ръководител на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, тя реализира управлението и контрола на този значим механизъм, посредством който се обезпечава цялостна съгласуваност на държавната политика по европейските въпроси “, сподели той и посочи, че министър Павлова координира правенето на планови документи, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз.

„ С разпореждане на Министерски съвет на министър Павлова бе предоставено да координира седмата годишна среща на ръководителите на държавните управления от Централна и Източна Европа и Китай, която се организира на 6 и 7 юли в София “, съобщи още министър-председателят.

По думите му по време на тази намира се е взело решение да се сътвори световен партньорски център в България, който предизвиква съдействието сред страните, които са в тази самодейност.

„ В тази връзка разпоредих на министъра на българското председателство да координира основаването на Център дружно с китайската страна. В осъществяване на този ангажимент министърът организира редица срещи и съвещания взаимно с представители на разнообразни български ведомства и представители на Китайската национална република и институциите на Европейски Съюз “, сподели още Борисов.

Той разгласи, че след няколко дни София ще бъде хазаин на срещата на локалните водачи на 16+1, което е част от самодейността сред Китай и Централна и Източна Европа. Премиерът посочи, че подготовката е предоставена на Министерство за българското председателство.

„ След привършване на уговорките на България по осъществяването на триопрограмата, ще бъдат подхванати нужните дейности по закриване на министерството и следващи процедури по осъществяване на ликвидационни производства “, съобщи още министър-председателят.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР